20.06.2024 | 22:34

Музикаутор днес поставя началото на третото издание на инициативата „Светилник“

На Международния  ден на музиката – 1 октомври, организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права Музикаутор официално ще даде началото на третото издание на инициативата „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат“.  В рамките й ще бъдат обявени осемте общини, в които ще стартират конкурси за нови училищни химни, съобщиха организаторите.

Церемонията по официалното откриване ще се състои днес в зала „МаксиМ“ на Българската телеграфна агенция (БТА) и ще събере на едно място партньорите на инициативата, както и редица съмишленици, участници, представители на бизнеса и на медиите. Събитието може да се проследи на живо във Фейсбук.

„Светилник“ се провежда под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката. БТА е сред медийните партньори на инициативата. 

Организаторите ще обявят избора на общините и начина, по който ще протече конкурсът за училища през следващите седмици. Международният ден на музиката ще бъде отбелязан с изпълнение на един от химните, създадени в рамките на „Светилник“ – този на Природо-математичеката гимназия „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил.

Приветствени слова за новото начало на „Светилник“ ще отправят ръководителите на Музикаутор Ясен Козев – председател на Управителния съвет, Иван Димитров – изпълнителен директор, и Кристина Стоянова – PR мениджър на организацията, заедно с представители на партньорите: Евгения Друмева – заместник-генерален директор на БТА,  доц. Георги Лозанов – директор на дирекция ЛИК в БТА, Милен Митев – генерален директор на БНР, Мирослава Тодорова – главен драматург на Народен театър „Иван Вазов“ и ас. Николай Йорданов – преподавател във факултет „Екранни изкуства“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Модератор на събитието ще бъде Гери Турийска – писател, музикант и създател на литературния проект „Пощенска кутия за приказки“, а сред гостите ще присъстват Мирослав Боршош – заместник-кмет в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, д-р Габриела Наплатанова и Симона Велева – членове на Съвета за електронни медии.

 „Светилник“ се доказа като обединяваща инициатива, благодарение на която бяха създадени химни за 13 училища в различни градове на страната. Тя дари вдъхновение и силен емоционален заряд на повече от 8500 ученици, които празнуват всеки свой официален празник под звуците на своето собствено музикално произведение. В хода на инициативата десетки училища, професионални български автори, студенти, експерти, институции, медии, партньори и компании със силна социално-отговорна политика подкрепиха с общи усилия мисията „Светилник“, припомнят от Музикаутор.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights