18.07.2024 | 14:09

Музика от френското класическо кино ще огласи Острова с концерта „Любовна история“

Снимки: Държавна опера Бургас

Под диригентството на Деян Павлов, Нона Кръстникова и Яни Николов ще представят любими френски мелодии на 12 юли от 21 часа на откритата сцена на о. „Света Анастасия“ 

Елегантен букет от мелодии, вдъхновени от красивите измерения на любовта, отразена във френската филмова музика – емблема на изтънчена чувственост, във второто събитие от лятната програма на Бургаската опера „Купон на Острова“ – концертът спектакъл „Любовна история“ на живописната сцена на о. „Света Анастасия“. На 12 юли, петък, от 21:00 часа на откритата сцена на единствения обитаем остров по Черноморието, за своите верни почитатели бургаският културен институт е подготвил възхитителен концерт. Със своето артистично присъствие, личен чар и професионализъм на сцената на Бургаската опера ще блестят солистите: сопраното Нона Кръстникова и тенорът Яни Николов. 

Концертната проява под открито небе в петъчната вечер ще бъде под диригентската палка на Деян Павлов.  Маестро Павлов бе зад пулта и на  спектакъла на оперетата от Йохан Щраус „Виенска кръв“, с който бяха открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ – на 2 юли т. год. на сцената на Летния театър в Бургас, а в главните роли на Графиня и Граф Цедлау бяха отново Нона Кръстникова и Яни Николов. 

Очаква се на 12 юли, водени от Деян Павлов, солистите и оркестровият състав на Държавна опера — Бургас, с концертмайстор Христо Белчев, да изградят естетичния облик на вълнуващия концертен спектакъл „Любовна история“. Гостите на събитието под звездите ще бъдат пренесени в романтичните години на най-обичаните френски филми, носещи изискано отношение към „нещата от живота“ и взаимоотношенията между мъж и жена, такива, каквито почти не съществуват в съвременните прагматични реалности.

Чудесните солисти на Бургаската опера Нона Кръстникова и Яни Николов, които се представят безупречно както в оперни и оперени заглавия, така и в камерни концертни прояви, ще завладеят публиката с красиво-емоционалната звучност и мелодика на френския език, който неслучайно е коронован като „езика на любовта“. Те ще изваят музикално-словесна красота, която ще се впечата в емоционалната памет на съпреживелите посланията на „Любовна история“.

Под вдъхновената диригентска палка на маестро Деян Павлов, красивата мелодика, нежната чувственост, лиричните душевни оттенъци, изисканото отношение към отношенията между мъж и жена, подчинени на романтичния подход на музиката от „златните години“ на  френското кино,  ще прозвучат – с неповторим финес, майсторство и емоционална отдаденост. Оркестровият съпровод и самостоятелните инструментални изпълнения на музикантите, ще са под знака на стилна, плътна звучност, на моменти – ефирна, с елемент на закачка, друг път – в носталгичните послания на френския шансон. Оркестърът  изгражда с впечатляваща динамика и професионализъм музикалните партитури. А маестро Деян Павлов се отличава със свежо присъствие и осъществява непосредствен контакт с публиката – по оригинален и ненатрапчив начин.

Неписана максима е, че не само професионализмът на изпълнителите в една концертна програма, а и общата атмосфера и искрата между публика и артисти е гаранция за онова общо въодушевление, което не би могло да се имитира или предизвика по начин, различен от чистата проба изкуство. Kонцертният спектакъл премина с очакван успех на сцените в Поморие, Созопол и Царево през летния сезон на 2023 г.  Надяваме се в петъчната вечер  в залата на островната сцена да се получи именно това щастливо сценично взаимодействие с „Любовна история“. 

Осезаема е любовта на двамата солисти към френската култура – това проличава от перфектното им произношение на текстовете на „езика на любовта“, за какъвто неслучайно е коронясан френският. Незаменима част от красивата мелодика на партитурите  е пианистката Нина Райхел.  Водещ на вълнуващата концертна вечерта – и като присъствие на сцената, и като глас „зад кадър“, ще бъде Петър Тихолов.

Всяко от изпълненията ня концерта „Любовна история“ ще поведе присъстващите в шармантния свят на френската култура и светоусещане Изискан букет от мелодии, вдъхновени от красивите измерения на любовта, отразена във френската филмова музика – емблема на изтънчена чувственост, ще прозвучат в концерта спектакъл:  Владимир Козма – Увертюра, включваща теми от филмите: „Шатовалон“, „Беглъците“, „Крилце или кълка“; Жорж Орик – Тема от филма „Мулен Руж“; Мишел Ман – „Ma chere Helene”, музикална тема от филма „Фантомас“; Луиги – „Живот в розово“, легендарната песен на Едит Пиаф, солист – Нона Кръстникова; Мишел Полнареф – Сюита из филма „Мания за величие“; Владимир Козма – музика от филма „Шатовалон“, солист – Яни Николов; Сюита от френски валсове /“Малък валс“, „Под небето на Париж“. „Пигал“, „Домино“, „Момичето на Париж“/; Жорж Гарваренц – „Une vie d‘amour“, музика от филма „Техеран 1943“, солист – Яни Николов; Франсиз Ле –„Une Histoire d’amour” –  “Любовна история“, музика от едноименния филм; Mишел Льогран – Дует из филма „Шербургските чадъри“, солисти: Нона Кръстникова и Яни Николов; Владимир Козма – Потпури на теми от филмите: „Бащите“, „Чукай на дърво“, „Играчката“, „Купонът“, „Високият руж мъж с черната обувка“; Маргьорет Монно – „Hymne a l’amour”, музика от филма „Париж продължава да пее“; Жорж Льофер – Марш от филма „Полицаят от Сен Тропе“.

Флуидите на любовта, красивата музика, изисканото светоусещане и възприятие на реалността, както и досегът с любими мелодии, придобили световна популярност, в съчетание с романтичната живописна сцена на Острова, ще са гарантирани в петък вечер. В концертния спектакъл ще се редуват носталгични настроения и възторжени състояния на духа, каквито съпътстват характерните метаморфози на любовта – бленувана, отричана, чакана, желана, насъщна.

Билети за концерта „Любовна история“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.

Тръгване – от Магазия 1 – Пристанище Бургас  в 20:00 часа на 12 юли. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights