25.04.2024 | 12:03

Музика от френското класическо кино ще звучи в „Любовна история“, в Бургаската опера, на 25 март

Под диригентството на Деян Павлов, Нона Кръстникова и Яни Николов ще представят любими френски мелодии на 25 март от 19 часа в залата на Операта

Въпреки не особено ласкавото време на вече настъпилата пролет, винаги има време и пространство за добри помисли и случвания. На 25 март, понеделник, от 19 часа в залата на Бургаската опера, за своите верни почитатели бургаският културен институт е подготвил възхитителен концерт, под надслов „Любовна история“. Със своето артистично присъствие, личен чар и професионализъм на сцената на Бургаската опера ще блестят солистите: сопраното Нона Кръстникова и тенорът Яни Николов.
Концертната проява в понеделник ще бъде под диригентската палка на маестро Деян Павлов, който с успех дирижира друг вълнуващ проект на Държавна опера – Бургас – „Приказка за двама“, с Еделина Кънева и Орлин Горанов, преминааващ триумфално по различни сцени в България – последните концерти бяха при пълни зали в Шумен и Луковит. Маестро Павлов бе зад диригентския пулт и на оперетата от Йохан Щраус-син и „Цигански барон“, чиито представления – на сцената на Летния театър в Бургас – през лятото на 2023 г., както и в залата на Операта, преминаха при изключителен интерес и пълни зали. В главните роли бяха Нона Кръстникова и Яни Николов, които преди дни дебютираха успешно и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – „Виенска кръв“, също под палката на Деян Павлов, отново при пълна зала на Бургаската опера.
Очаква се на 25 март, водени от маестро Павлов, солистите и оркестровият състав на Държавна опера — Бургас, с концертмайстор Христо Белчев, да изградят естетичния облик на вълнуващия концертен спектакъл „Любовна история“. Гостите на събитието ще бъдат пренесени в романтичните години на най-обичаните френски филми, носещи изискано отношение към „нещата от живота“ и взаимоотношенията между мъж и жена, такива, каквито почти не съществуват в съвременните прагматични реалности.
Чудесните солисти на Бургаската опера Нона Кръстникова и Яни Николов, които се представят безупречно както в оперни и оперени заглавия, така и в камерни концертни прояви, ще завладеят публиката с красиво-емоционалната звучност и мелодика на френския език, който неслучайно е коронован като „езика на любовта“. Те ще изваят музикално-словесна красота, която ще се впечата в емоционалната памет на съпреживелите посланията на „Любовна история“.
Под емоционалната диригентска палка на маестро Деян Павлов, красивата мелодика, нежната чувственост, лиричните душевни оттенъци, изисканото отношение към отношенията между мъж и жена, подчинени на романтичния подход на музиката от „златните години“ на френското кино, ще прозвучат – с неповторим финес, майсторство и емоционална отдаденост. Оркестровият съпровод и самостоятелните инструментални изпълнения на музикантите, ще са под знака на стилна, плътна звучност, на моменти – ефирна, с елемент на закачка, друг път – в носталгичните послания на френския шансон. Оркестърът изгражда с впечатляваща динамика и професионализъм музикалните партитури. А маестро Деян Павлов се отличава със свежо присъствие и осъществява непосредствен контакт с публиката – по оригинален и ненатрапчив начин.
Неписана максима е, че не само професионализмът на изпълнителите в една концертна програма, а и общата атмосфера и искрата между публика и артисти е гаранция за онова общо въодушевление, което не би могло да се имитира или предизвика по начин, различен от чистата проба изкуство. Kонцертният спектакъл премина с очакван успех на сцените в Поморие, Созопол и Царево през летния сезон на 2023 г. Надяваме се в понеделник вечерта в залата на Операта да се получи именно това щастливо сценично взаимодействие с „Любовна история“.
Осезаема е любовта на двамата солисти към френската култура – това проличава от перфектното им произношение на текстовете на „езика на любовта“, за какъвто неслучайно е коронясан френският. Незаменима част от красивата мелодика на партитурите са и двете пианистки – Дария Кръстева и Нина Райхел. Водещ на вълнуващата концертна вечерта – и като присъствие на сцената, и като глас „зад кадър“, ще бъде Петър Тихолов.


Всяко от изпълненията ня концерта „Любовна история“ ще поведе присъстващите в шармантния свят на френската култура и светоусещане Изискан букет от мелодии, вдъхновени от красивите измерения на любовта, отразена във френската филмова музика – емблема на изтънчена чувственост, ще прозвучат в концерта спектакъл: Владимир Козма – Увертюра, включваща теми от филмите: „Шатовалон“, „Беглъците“, „Крилце или кълка“; Жорж Орик – Тема от филма „Мулен Руж“; Мишел Ман – „Ma chere Helene”, музикална тема от филма „Фантомас“; Луиги – „Живот в розово“, легендарната песен на Едит Пиаф, солист – Нона Кръстникова; Мишел Полнареф – Сюита из филма „Мания за величие“; Владимир Козма – музика от филма „Шатовалон“, солист – Яни Николов; Сюита от френски валсове /“Малък валс“, „Под небето на Париж“. „Пигал“, „Домино“, „Момичето на Париж“/; Жорж Гарваренц – „Une vie d‘amour“, музика от филма „Техеран 1943“, солист – Яни Николов; Франсиз Ле –„Une Histoire d’amour” – “Любовна история“, музика от едноименния филм; Mишел Льогран – Дует из филма „Шербургските чадъри“, солисти: Нона Кръстникова и Яни Николов; Владимир Козма – Потпури на теми от филмите: „Бащите“, „Чукай на дърво“, „Играчката“, „Купонът“, „Високият руж мъж с черната обувка“; Маргьорет Монно – „Hymne a l’amour”, музика от филма „Париж продължава да пее“; Жорж Льофер – Марш от филма „Полицаят от Сен Тропе“.
Флуидите на любовта, красивата музика, изисканото светоусещане и възприятие на реалността, както и досегът с любими мелодии, придобили световна популярност, ще са гарантирани в залата на Операта в понеделник вечерта. В концертния спектакъл ще се редуват носталгични настроения и възторжени състояния на духа, каквито съпътстват характерните метаморфози на любовта – бленувана, отричана, чакана, желана, насъщна.

Билети за концерта „Любовна история“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/muzikalen-spektakal-05rnm,
Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1413697/performance.html.

За диригента Деян Павлов:

Деян Павлов завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. След това Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране). Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер (1986, 1988), проф. Хайнц Рьогнер (1989, 1990) и Иля Мусин (1991). Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), ръководи Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (от 1998), музикален директор е на фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“. Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а през 2013 започва да преподава „Оперно пеене с диригент“ към Вокалния факултет на Музикалната академия, където понастоящем е професор. Преподава и „Оперно – симфонично дирижиране“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. През 2014 г. защитава научната степен „доктор“. В паралел с преподавателската си дейност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014–2021). Гастролирал в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 година до сега дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra-SIF 309 филмова и съвременна музика за международни продуцентски компании. Записал е музика за над 500 филма, някои от тях отличени с награди „Сезар“ (2001, 2004), „Оскар“ (2009) и „Златна палма“ (2007). Води ежегодно майсторски класове по дирижиране. В репертоара си има произведения от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е удостоен с грамота за „Върхови постижения в музикалната педагогика и изкуство” от НМУ „Любомир Пипков“ (2004), със „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори за високи постижения в интерпретацията на творби от български композитори и е лауреат на „Златно перо“ за принос към българската култура от Класик ФМ радио (2005.

За солистите:
Нона Кръстникова, сопран:

Нона Кръстникова завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“ и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия. Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан“ и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др. От 2011 година сформира дуо „Колаж“ с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо „Колаж“ печели трета награда на конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.


Яни Николов, тенор:Възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акд.Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други. Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights