23.06.2024 | 8:40

Награди за култура

Двама русенци бяха отличени с грамота на областния управител Анатоли Станев за приноса им към културното развитие на града и региона. Това са Теодора Бакърджиева и Иван Хаджииванов. 

11-та по ред самостоятелна книга на Теодора Бакърджиева „Памет за Винарови“ бе представена късно снощи в Русе. Тя има над 35 години трудов стаж в Регионалния исторически музей, нейните изследвания са концентрирани върху османския период от историята на Русе. Бакърджиева е отличен краевед и много добър преводач от османски на български език. Книгата, която съдържа над 440 страници, става факт след близо 3-годишно проучване и изследване на наследниците на София Малчооглу и Никола Шарапчията.

Ако грамотата на Теодора Бакърджиева е за изключителен принос към културното наследство на региона и популяризирането на редица неизвестни събития на достъпен език за широката общественост, то на Иван Хаджииванов е за цялостния му принос към развитието на културата. Само за последните 20 години той е подпомогнал финансово и с научни консултанти издаването на 43 исторически книги за Русе.

Източник: БНР Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights