29.05.2024 | 15:24

Над сто автори ще се включат в „София комикс експо – 2024“

„София комикс експо – 2024“ ще се проведе от днес до 3 юни в Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка“ 6. Четвъртата национална изложба на българския комикс е посветена на историческите комикси, а в нея са включени творби на повече от сто автори, съобщават организаторите.

От екипа уточняват, че в експозицията авторите са разделени в три групи според периода на създаване – от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. 

„През 1940 година в брой 22 на вестник „Чуден свят“ е публикувано следното съобщение: „В следващия брой на „Чуден свят“ започва в илюстрации най-хубавата поема на големия български писател Петко Р. Славейков – „Изворът на белоногата!“ Името на художника е Пена Генева! Така че първият отпечатан български исторически комикс е нарисуван от жена!“ – пише в каталога към изложбата Петър Станимиров, секретар на секция „Комикс“ към СБХ, организатор на изложбата.

„Освен разказите в картини на чисто исторически теми добавихме и уестърните, както и някои фантастични истории, чието действие се развива в определена епоха, изхождайки от разбирането, че за създаването на исторически комикс е необходимо да се направи предварително проучване на времето, в което се развива действието, за да се пресъздаде убедително и вярно, като носи и допълнително познание за читателя. На тези критерии отговарят и някои комикси, рисувани в комичен стил, и те също са включени в изложбата. Вярваме, че подобен подход при избора на комиксите е верният път към представянето на неизчерпаемото разнообразие, което деветото изкуство предлага на своите почитатели“, казва художникът Александър Въчков. 

От СБХ отбелязват, че към изложбата е издаден пълен каталог с текстове от Александър Въчков и Петър Станимиров. Те допълват, че Националната изложба на българския комикс се провежда на всеки две години и се организира от секция „Комикс“ към СБХ. Паралелно с произведенията на български художници ще бъдат показани и исторически комикси от Румъния и Сърбия. На откриването ще присъстват представители на колегията от двете страни, с които българските автори поддържат творчески и приятелски връзки. От СБХ отбелязват, че през 2016 година е реализиран първият международен проект съвместно със сценариста от Сърбия Марко Стоянович. Поредната, осма книга от популярната поредица „Вековници“ е нарисувана от 13 български художници. През 2023 г. съвременни български автори участваха със 140 пана в изложба в Брашов, Румъния.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights