29.02.2024 | 20:42

Над 120 хиляди посетители са разгледали експозициите на Националната художествена галерия през 2023 г.

Снимка: НХГ

Над 120 хиляди са били посетителите на Националната художествена галерия през 2023 година. Това обявиха от екипа на културната институция.

Нейни филиали са „Квадрат 500“, „Двореца“, Музеят за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Музеят на социалистическото изкуство, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство и къщите музеи на Никола Танев, Вера Недкова, Иван Лазаров и Андрей Николов. 

През изминалата година в залите на галерията са показани 36 самостоятелни, групови и тематични изложби с произведения от страната и чужбина. Над 1100 произведения са заети за тях от автори, частни, корпоративни и общински колекции в страната и чужбина. Реализирана е и „Изповедта на Апостола” – мултимедийна експозиция, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, отбелязват от екипа.

През 2023 година 178 произведения от колекцията на галерията са предоставени за изложби на музеи и галерии в страната и чужбина. 203 нови произведения попълват колекцията. Около 100 изображения от колекцията са публикувани в научни, популярни и рекламни издания в България и чужбина. Излезли са четири нови каталожни издания и са изнесени екскурзоводски беседи, допълват в равносметката си от Националната галерия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights