23.04.2024 | 13:31

НАД 140 ДУШИ УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ СЕМИНАР ОТ АКАДЕМИЧНИЯ КУРС „ТЕАТЪР И ФИЛОСОФИЯ“ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР И СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Снимка: НТ "Иван Вазов"

При огромен интерес премина първият семинар от съвместния академичен курс „Театър и философия“ на Народния театър и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Разговорът на тема „Идея за сцена, инсцениране на идеи, тяло на актьора. Смъртта на Сократ и смъртта на свети Генезий“ се състоя вчера, 9 октомври, в Камерна зала на театъра. В дискусията се включиха над 140 души – студенти от два факултета на СУ, актьори и други представители на академичната и театралната общност, съобщават от НТ „Иван Вазов“.

По време на уводния семинар петимата преподаватели от  СУ „Св. Климент Охридски“ – доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов и доц. д-р Димитър Божков, споделиха повече за интереса си към основната тема на курса и запознаха участниците с понятия и подходи, през които ще бъдат разглеждани различни философски, литературоведски и изкуствоведски въпроси по време на предстоящите семинари.

Курсът „Театър и философия“ си поставя за задача да разгледа срещата между театър и философия, динамиката на тяхното взаимодействие и границите на всяка от двете сфери. Срещите в рамките на семинара ще се провеждат всеки понеделник от 17 до 19 часа до края на първия академичен семестър, като Народният театър ще публикува подробна информация за предстоящите теми, час и място на събитията предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights