12.04.2024 | 20:32

Над 170 поети от 27 страни ще участват в Международния фестивал на поезията в Букурещ

Повече от 170 поети от 27 страни от четири континента ще участват в 13-ото издание на Международния фестивал на поезията в Букурещ (FIPB) от 11 до 17 септември, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Фестивалът се организира от кметството на Букурещ чрез Националния музей на румънската литература. Тазгодишното издание слави силата на поезията и вечността на музите.

„Предизвикалият интереса както на гилдията на писателите, така и на любителите на поезията, Международен фестивал на поезията в Букурещ, се разраства експоненциално с всяко ново издание, превръщайки се днес в най-важното събитие от този род в Румъния и едно от най-следваните в Европа. Данните показват, че тазгодишното издание включва богат списък от участници: над 170 поети от 27 страни от четири континента (Албания, Алжир, Австрия, Боливия, Босна, България, Канада, Хърватия, Куба, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Северна Македония, Мароко, Черна гора, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Молдова, Испания, Турция, Холандия и Уругвай)“, съобщиха организаторите на фестивала.
„Тазгодишната тема на Международния фестивал на поезията в Букурещ е перифраза на добре известната сентенция на Цицерон: „inter arma silent musae“ / „когато оръжията говорят, музите мълчат“ – амбициозно начинание в прослава на силата на поезията и като цяло на литературата, и прошение към вечността на музите, които имат силата да вдъхновяват изкуството и свободата на словото дори в днешните бурни и трудни времена, когато от две години чуваме ехото на война по северната граница на страната. Убеден съм, че любителите на литературата ще намерят в програмата разнообразни и амбициозни моменти и събития, които ще задоволят всички вкусове, от най-малките читатели до опитните, от най-строгите като ценители до тези, за които литературата е modus vivendi или тези, които сега могат да намерят себе си в нея“, казва директорът на Националния музей на румънската литература Йоан Кристеску, организатор на фестивала.

Седемте дни на фестивала включват почти 50 събития на различни теми и формати: от срещи с поети, публични четения, дебати, кръгли маси, колоквиуми, поетични маратони или пърформанси до сценични изяви, филмови прожекции и концерти, изложби и събития, посветени на професионалистите.

На тазгодишното издание на Международния фестивал на поезията в Букурещ ще бъде възобновен Националният панаир на поетична книга – събитие, което извежда на преден план най-новите и най-важни поетични книги.

Пълната програма на фестивала е публикувана на официалния уебсайт: www.fipb.ro.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights