20.06.2024 | 23:06

Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите тази година

Изложби, концерти, работилници, филми и екскурзоводски обиколки са сред събитията, които може да бъдат посетени в Европейската нощ на музеите. Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, отбелязват от Министерството на културата. 

В Европейската нощ на музеите ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход, отбелязват от екипа на министерството. Проверка на БТА показа, че в София списъкът с музеи и галерии, които участват в инициативата, включва над 50 обекта. 

МУЗЕИТЕ

Националният исторически музей (НИМ) организира „Музикална разходка във времето“ с песни на български, френски, италиански, испански език в изпълнение на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и тематични образователни ателиета, както и безплатни тематични беседи. За посетителите ще бъде достъпна постоянната експозиция на НИМ, както и изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания“ и „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. 

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей „Земята и хората“ специално за нощта на музеите е подготвен концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да разгледат всички постоянни експозиции на НМ „Земята и хората“, както и временните изложби – „Умни минерали за умни телефони“, „Зелената приказка на камъка“, „,В чудния свят на конкрециите“ и „Нови постъпления 2023“.

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са постоянната експозиция и временните изложби „310 години пишеща машина“ (визуална история), „Полифония и техника. Динамичен диалог“ – художествена изложба на Вили Николов. Специално за инициативата „Европейска нощ на музеите“ са предвидени две демонстрации „Физика в действие – практически експерименти, които вдъхновяват и образоват“. От екипа на музея уточняват, че това събитие е с платен вход.

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба „Българска археология 2023“, представяща най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия археологически сезон. 

Изложбата „Само диви“ на Антония Маринова – Crazy и откриване на ХХ Фестивал на изкуствата „Борис Христов“, посветен на 110-годишнината от рождението на Борис Христов, са акценти в програмата на Националния музей „Борис Христов“ в събота. Ще има и музикален маратон с млади таланти от Нов български университет. От екипа на музея уточняват, че входът е с живо цвете за градината на „Борис Христов“. 

С три експозиции участва Националният етнографски музей при БАН. Посетителите ще може да разгледат изложбите „130 години Народен музей“, „Пътят до трапезата“ и „Бежанци“.

Националният природонаучен музей при БАН ще отвори за посетителите в събота постоянната си експозиция, представяща биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Гостите на НПМ-БАН ще може да разгледат също временната изложба Illustratorium II на Деница Пенева. Предвидено е и специално събитие – „Опрашителите, без които не можем“. Ще има също образователни занимания за ученици с учените, „Научно кафене“ за студенти и възрастни с учените от НПМ-БАН, както и събитието „Пътуващият кошер“: любопитни срещи с медения свят на пчелите за най-малките“. В него любителите пчелари Людмила Русимова и Милена Дойчева отворят техният пътуващ кошер, за да го разгледат посетителите отвътре и да надникнат в потайностите на пчелния свят.

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН е подготвил специална програма за Европейската нощ на музеите. Постоянната експозиция, както и гостуващата изложба „Богове, символи и древни знаци“ –  Регионален исторически музей – Враца, ще бъдат представени на публиката. Сред специалните събития е лекция на тема „Навременна профилактика. Чудният свят на паразитите“ с лектори доц. д-р Вера Кольовска, Тодор Белев, проф. д-р Димитър Кадийски и дмн, проф. д-р Димитър Масларов. Ще има демонстрация на спортни клубове, антропологична работилница (подходяща за възрастовата група 7-18 години) и работилници. 

Националният литературен музей взема участие в инициативата с експозициите си в къща музей „Иван Вазов“ – София, къща музей „Пейо К. Яворов“ – София, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ – София, къща музей „Никола Й. Вапцаров“ – София, и в къща музей „Емилиян Станев“ – Велико Търново. 

Регионалният исторически музей – София отбелязва Европейската нощ на музеите със специални събития, изложби, обиколки с екскурзовод. Отворени с вход свободен са постоянната експозиция в сградата на пл. „Бански“ 1, Археологическото ниво на базиликата Света София, Комплекс „Антична Сердика“ и Триъгълната кула на Сердика.

ГАЛЕРИИТЕ

В Софийската градска художествена галерия посетителите ще може да видят изложбите „Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението“ и „Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство“. Във филиала на СГХГ – галерия „Васка Емануилова“ посетителите ще може да разгледат постоянната експозиция скулптури Васка Емануилова, както и изложбата „Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите“. 

А в галерия-музей „Дечко Узунов“ може да бъде разгледано ателието на Дечко Узунов. В програмата е и изложбата „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство. 125 години от рождението на художника“.

Националната галерия ще работи в Нощта на музеите. Посетителите може да посетят филиалите „Двореца“, „Квадрат 500“, „Музей за християнско изкуство“, „Музей на изкуството от периода на социализма“ и „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“. 

В зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници посетителите ще видят „Петър Дочев (1934 – 2024) – живопис“. В галерията на СБХ на ул. „Шипка 6“ може да бъде посетена експозицията на Милко Божков

Среща с художничката Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще се проведе в „Гьоте институт“ – България. Те ще представят изложбата „Невротичният балет на красотата и разрухата“.

Изложбата на Кирил Божков „Акварелни портрети“ може да бъде разгледана в галерия „Академия“ в събота вечерта. 

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров, ще бъде представена в Европейската нощ на музеите в  галерия Artmark. Експозицията включва над 50 селектирани живописни, акварелни творби, и илюстрации от частни колекции на художника. 

Сред галериите в София, които ще се включат в Европейската нощ на музеите, са „Аросита“, „Структура“, „Харта“, Swimming Pool, „Астри“, „Синтезис“.

ДРУГИ СЪБИТИЯ

Френският институт в България ще отвори вратите на медиатеката между 16:00 и 20:00 ч., за да върне посетителите си в сърцето на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, в която ще накара посетителите да танцуват виртуално в замъка Версай. Входът е свободен с предварително записване. В зала „Славейков“, по случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж, ще има вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с късометражните филми „Атлетикус“ и филма „Трио Белвил“.

Предвидена е и атракционна ретролиния, организирана от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, съвместно със „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Икарус“ 260 и 250 България. Линията ще се обслужва от възстановените модели Mercedes-Benz O305G, Чавдар 130, Икарус 280 и Икарус 260 и ще свързва музеите в централната градска част с Национален политехнически музей, музей „Земята и хората“ и Национален исторически музей.

В Градската градина срещу Двореца (на площадката на бившия мавзолей) ще се проведе събитието „Мистерия на тракийския херос“, организирано от академия „Орфика“. „Този интерактивен спектакъл е по мотиви от древния тракийски епос, с вдъхновяващо послание от авторска музика, завладяваща хореография и танц“, казват от академията.

Международният  ден на музеите е честван за първи път през 1978 г., като целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание, припомнят от Министерството на културата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights