24.04.2024 | 19:46

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Най-старият коптски псалтир Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет

Най-старият напълно запазен коптски псалтир е изложен в Коптския музей в Кайро след реставрация, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Събитието съвпада с 144-та годишнина на музея. 

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид. Псалмите са написани върху пергамент на един от диалектите на коптския език, който е последната фаза от развитието на древноегипетския език и е заместен от арабския след арабското завладяване на Египет. 

Книгата е открита през 1984 г. в коптско гробище в малък град край Бени Суеф на около 100 километра от Кайро. Подвързията й е скъсана, а на много места има петна. Реставрацията е извършена в продължение на пет години от експерти от Коптския музей и Музея на ислямското изкуство в египетската столица. Екипът използва ултравиолетово и инфрачервено заснемане, за да се възстановят текстовете. 

В залата, където е изложен пластирът, са инсталирани интерактивни екрани, показващи фотографии на цялото съдържание на книгата с упътвания на седем езика. 

Коптският музей в Кайро, който е създаден от египетския духовен лидер и политик Маркус Симайка през 1908 г., пази богата колекция от египетски християнски артефакти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights