25.06.2024 | 22:28

Народният театър е домакин на събития от платформата Световен театър в София

За поредна година Народен театър „Иван Вазов“ предоставя сцената си на платформата Световен театър в София, благодарение на която българската публика се среща отблизо със забележителни театрални спектакли, покорили международните фестивали. През 2024 г. осемнадесетото издание на Световен театър в София ще се проведе между 2 юни и 9 юли.

„Страх и отчаяние в Третата империя“ по Бертолт Брехт на режисьора Тимофей Кулябин е първият спектакъл, част от фестивалната програма, който ще се играе на сцената на Народния театър. Представлението ще бъде на 1 юли от 19:00 ч. на Голяма сцена на руски език с български и английски субтитри.

В спектакъла, продукция на Театър Вене – Талин, Естония, участват Артьом Гарейев, Александър Жиленко, Дмитри Кордас, Дмитри Косяков, Даниил Зандберг, Марина Малова, Йекатерина Кордас, Татяна Косминина, Анна Маркова, Татяна Маневская, Ели Левин, Кристиан Драздаускас, Роман Щирои и Таисия Подолска.

През сезон 2022/2023 Тимофей Кулябин постави „Нора“ по Хенрик Ибсен на сцената на Народния театър. Утвърдил се като един от най-интересните и търсени европейски режисьори, Кулябин създава спектакъла си „Страх и отчаяние в Третата империя“ на сцената на рускоезичния театър в естонската столица, след като напуска Русия заради позицията си срещу войната в Украйна. В постановката, разбира се, се разказва за страха и отчаянието, но и за колективното онемяване и за изчезването на човешкото в едно тоталитарно общество.

Билети за представлението се продават на касите на Народния театър, както и онлайн: https://bit.ly/4bGhSs2.

▪️ На 9 юли от 19:00 ч. на Голяма сцена ще бъде представен спектакълът „Отело“ от Уилям Шекспир на режисьора Оскарас Коршуновас – един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия. Представлението ще бъде на литовски език с български и английски субтитри.

✨ В спектакъла участват Саулиус Амброзайтис, Дейвидас Батавичус, Герда Чиурайте, София Гедгаудайте, Веста Раса Грабщайте, Джугас Гринис, Дариус Гумаускас, Джугас Гвоздинскас, Юлия Корпачова, Дигна Кулионите, Онейда Кунсунга-Вилджуниен, Дариус Мешкаускас, Мигле Навасайтите, Каролис Норвилас, Алвида Пиктурнайте, Аурелиус Поциус и Домантас Старкаускас.

Режисьорът поглежда на класическата шекспирова трагедия „Отело“ през призмата на съвременния опит. Тя може да бъде въздействаща пиеса за желанието, красотата и съдбата, но също и силно политическа пиеса, която поставя под въпрос отношението ни към различния. В този мащабен и зрелищен спектакъл страстта, предателството и отмъщението се обединяват в чувствена и понякога жестока хореография.

Билети за представлението се продават на касите на Народния театър, както и онлайн: https://bit.ly/44TgrEk.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights