22.06.2024 | 17:59

Народният театър „Иван Вазов“ ще гостува с постановката на Стефан Спасов „ЕДНИ МОМИЧЕТА“ в Добрич

ФОТОГРАФ: Божидар Марков

Народният театър „Иван Вазов“ ще гостува на сцената на ДТ „Йордан Йовков“ на 26 юни 2024 г., от 19.00 часа с комедията „ЕДНИ МОМИЧЕТА“, от Нийл Лабют.
РЕЖИСЬОР – Стефан Спасов, СЦЕНОГРАФ –Венелин Шурелов, КОСТЮМОГРАФ – Елис Вели,
КОМПОЗИТОР – Теодосий Спасов, ПРЕВОД – Матей Тодоров
В ролите участват: Стефания Колева, Бойка Велкова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу и Иван Юруков
ДРАМАТУРГ НА ПОСТАНОВКАТА: Мирела Иванова
АСИСТЕНТ-РЕЖИСЬОР: Боряна Митева
ФОТОГРАФ: Божидар Марков
ХУДОЖНИК НА ПЛАКАТА И ПРОГРАМАТА: Янина Петрова

„Едни момичета“ на световноизвестния американски драматург и кинорежисьор Нийл Лабют, популярен и сред българската театрална публика с постановките на пиесите му „На чисто“, „Разбиване“ и „Формата на нещата“, разказва прелюбопитната история на писател, в чиято роля се превъплъщава неподражаемият ИВАН ЮРУКОВ. Героят му, обзет от съблазните на първите си по-значими успехи, предизвиква съдбата и дарбата си, като се среща с някои от своите бивши любими жени в хотелски стаи. Защо ли? За да събуди въображението си? Или болката от несъстоялия се живот? За да помоли за извинение, или за да потърси сюжети за бъдещата си работа? А може би, за да започне начисто бъдещия си семеен живот…

Един мъж, в устрема на своята кариера, среща четири различни, сантиментални и безмилостни, познати и непознати едновременно жени и заедно с тях „танцува“ по ръба на недопреживяното. И ни въвлича в разгадаването на една голяма тайна – дали е Дон Кихот в любовта или „емоционален атентатор“. 

В противовес на „типовите“ хотелски стаи, където се провеждат срещите с миналото, избраните от „любовния списък“ жени са много различни и неочаквани. Какво още очаква да научи писателят от ученическата си любов Сам, в чиято кожа влиза прекрасната в своята многоликост СТЕФАНИЯ КОЛЕВА, която помним и обичаме заради неповторимите ѝ роли в театъра и киното. Какво го подтиква да преоткрие екстравагантната и своенравна, освободена от задръжки Тайлър? В нейния образ ще видим едно изненадващо превъплъщение на ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА. Срещата с Линдзи, красивата, впечатляваща с неугасващ чар дама, изиграна от БОЙКА ВЕЛКОВА, е истинско изпитание за героя на Иван Юруков. Но емоционалният му свят ще се окаже най-уязвим в сблъсъка с Боб, чиято сложна същност е пресъздадена с впечатляваща прецизност от АНА ПАПАДОПУЛУ.

„Може ли да се започне „начисто“ в любовта? Да се изтрият всички разочарования, провали, изневери, разбити илюзии? Защото натрупаният опит подсказва по-скоро какво не е любовта. Всички говорят за нея, за това от какво огромно значение е, за да са щастливи, но истината е, че в повечето животи тя води до неудовлетворение, умора на сетивата и примирение повече, отколкото до щастие. За съжаление не познавам двойка, на която да искам моята любовна история да прилича. В пиесата един писател тръгва „на лов“ за нещо истинско в любовта. Въпросът е може ли да го открие, ако преди това не е изчистил собствените си мотиви да го направи?!… Оказва се, че любовта не търпи да бъде средство за постигане на нещо друго. Всичко това, разбира се, със завидно чувство за хумор от разобличителя Лабют.“

Стефан Спасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights