14.06.2024 | 18:01

Народният театър отправя втора покана за създаване на спектакли на сцена „Апостол Карамитев“

Народен театър „Иван Вазов“, снимка: Ангел Радилов, "Подиум"

Народен театър „Иван Вазов“ отправя втора отворена покана за артистични идеи за създаване на спектакли, които да бъдат реализирани на Сцена „Апостол Карамитев“ в рамките на сезон 2024/2025 и да станат част от репертоара на театъра. В рамките на конкурса ще бъдат избрани за осъществяване до три артистични предложения. Крайният срок за кандидатстване е до 00:00 ч. на 21 юни 2024 г., съобщават от културната институция.
Основната цел на инициативата е да се даде възможност за разгръщане и обогатяване на репертоара на Народния театър чрез създаването на условия за артистична среща с различни форми и естетики, предлагащи интердисциплинарни перспективи към създаването на театър и съвременно сценично изкуство. Поканата е насочена към отделни артисти и артистични колективи с доказан опит от различни области и жанрове на изкуството, както и към професионалисти от други творчески области.
В резултат на първото издание на Отворената покана, на Сцена „Апостол Карамитев“ вече беше реализиран мултижанровият пърформанс „Хипотетично“ на хореографката Галина Борисова. Премиерите на другите два спектакъла, избрани в рамките на конкурса през 2023 г. – „НЕЧОВЕК“, съвместен проект на режисьора Любомир Колаксъзов и писателя Стефан Иванов, и „Съзвездия“, проект на актрисата Радина Думанян за реализацията на едноименната пиеса на Ник Пейн – предстоят.
Конкурсът отново ще се проведе в четири кръга и селекцията ще направи творческа комисия, съставена от представители на различни звена и направления в Народния театър. В конкурса имат право на повторно участие със същия идеен проект само автори на идеи, допуснати до втори кръг в първото издание на Програма „Апостол Карамитев“. Проекти, недопуснати до втори кръг през 2023 г., нямат право на повторно кандидатстване със същото предложение.
Подробният регламент на Отворената покана и формулярът за кандидатстване са достъпни тук: https://bit.ly/3V4TNFQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights