20.05.2024 | 5:56

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

Наталия Чешмеджиева Снимка: Д. Дончева

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко – всеки ще може да усети атмосферата на радиото. Ще има четири организирани тура – от 10:00, 10:30, 15:00 и 15:30 часа.

Събитието е част от празничната програма, посветена на 90-я рожден ден на Радио Варна. И това е другата много голяма причина през настоящата година  да предлагаме на слушателите специални изненади. Радио Варна обявява и кампания за събиране на документални материали на различни носители, свързани с историята на радиото.

Отговорността, която носим сега, след толкова години радио ефир зад гърба си, е много голяма и към нашите слушатели и към всички бивши наши колеги, които са дали всичко от себе си, за да можем ние да стъпим на техните постижения и днес да празнуваме 90-т години, каза директорът на Радио Варна Наталия Чешмеджиева, която гостува тази сутрин в предаването „Новият ден“.

Радиото се променя както света около нас, а той е все по-динамичен и ние следваме този ритъм, защото това ни е работата – да отразяваме живота такъв, какъвто е и колкото по-забързан и технологичен е той вече, толкова по технологични ставаме и ние. Опитваме се да отговаряме на всички съвременни изисквания в радиопроизводството в медийното производство като цяло и смея на твърдя, че се справя добре, каза още Наталия Чешмеджиева.

Като всички работещи в Радиото и тя има силни и незабравими преживявания когато е била на ефир:

„Помня последното предаване „Разговор с Вас“ на великата Божана Димитрова. Имах удоволствието да работя в това предаване. Тогава ние си бяхме поставили цели, че трябва да сме модерно радио, но все още нямахме всичките тези технологични нововъведения, които да ни го позволят и трябваше едновременно да съм музикален оформител и звукорежисьор на един огромен пулт, който е трудно да обходиш с ръцете си и четири магнетофона на около два-три метра зад теб, където трябва да зареждаш ленти и съответно да ги прибираш. Спомням си, че тя беше изключително притеснена, аз бях доста по-млада, и не можеше да повярва при положение, че е свикнала с трима души срещу нея да й помагат за ефира, и ме вижда мен самичка, сред цялата тази апаратура. А моето притеснение беше не по-малко, но се радвам, че се справихме.“

Ефирът е изключително вълнуващо преживяване за всички, които са били на живо. Обичам радиото и заради музиката и то беше това, което обогати музикалния ми кръгозор, разказа още Наталия Чешмеджиева. Днес признава, че е „всеядна“ по отношение на музикалните жанрове, има много любими изпълнители, но ако трябва да подреди своя топ 100 в музиката първото място ще е за британската група Coldplay, а второто за американската джаз певица Nina Simone.

Източник: БНР Варна

Честит празник, колеги!

„Подиум“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights