01.03.2024 | 23:32

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ КОННИК В АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ НА РИМ-БУРГАС

Снимка: РИМ Бургас

Лектория на тема „Паметници на тракийския конник в Археологическата експозиция на РИМ – Бургас“ ще бъде представена на 30 януари /вторник/, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. Славянска 69, съобщават от община Бургас.

Присъстващите ще имат възможност да научат повече за каменните релефи и фрагменти от каменни и бронзови статуетки на Тракийски конник, които се съхраняват в музея. Те са от района на връх Шилото край Бургас, от зоната около Поморие и Несебър, от Ахтопол, от Дебелт, от Руенско, Айтоско, Созопол и други райони. Някои от тях са уникални образци на каменоделското изкуство. Те притежават висока художествена стойност, като едновременно с това се оказват много важни за изучаването на образния език на древните траки. Част от находките са непубликувани до сега в научната литература.

Лекторията ще бъде представена от Татяна Байкушева – магистър по тракология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е част от образователната програма на Регионален исторически музей Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights