01.12.2023 | 22:06

Национален фонд „Култура“ ще разпредели за проекти 8,4 милиона лева до края на годината

Малко над 8,4 милиона лева ще разпредели Национален фонд „Култура“ (НФК) до края на настоящата година чрез две програми за финансиране на проекти, наречени „Създаване“ и „Разпространение“. Това съобщи във Варна директорът Сава Драгунчев, който участва в информационна среща с местни организации по покана на ръководството на Общината. С него бяха и експертите от фонда Теодора Захариева и Елена Джоглева. 

Финансирането и чрез двете програми ще става по пет направления, прецизира Драгунчев и апелира всички кандидатстващи внимателно да изберат в кое от тях спада техния проект. Направленията са сценични, екранни и визуални изкуства, музика и литература. За всяко от тях са заделени по 1,5 милиона лева, а останалите в бюджета 840 хиляди лева са за съфинансиране на одобрените родни проекти по програма „Творческа Европа“, уточни директорът на НФК. 

Програма „Създаване“ има два модула, като в единия се разглеждат устойчиви организации и фестивали, а в другия нови такива, създадени след 1 януари 2020 г. Първите могат да кандидатстват с проекти до 100 хиляди лева, а вторите – до 50 хиляди лева, като в дейностите се залага производството на нови културни продукти и съдържание, подчерта Теодора Захариева. Тя обърна внимание още, че 75 процента от разходите трябва да бъдат за творческия процес и не повече от 25 процента за административни цели. Изисква се и 20 процента съучастие, ако проектът е на стойност над 15 хиляди лева. 

Програма „Разпространение“ има за цел да децентрализира културната продукция у нас, за да стане достъпна и за публиката в по-малките населени места, посочи Елена Джоглева. Причината е, че в повечето случаи тя остава на територията на столицата, затова фондът ще подпомогне пътуването на артистите. Необходимо е обаче преди кандидатстването да е реализирано представяне на творческите продукти, уточни експертът. По тази програма могат да подават проекти до 20 хиляди лева физически лица, организации и културни институти. 

Във всяко направление и категория ще бъдат подпомогнати между три и осем проекта, съобщиха още от НФК. До края на октомври ще бъде направена оценка на предложенията, а реализацията им трябва да се планира в следващите 12 месеца. По програма „Създаване“ се подават проекти до 11 септември, а по „Разпространение“ до 8 септември. Кратките срокове за подготовка директорът обясни със задължението да се разходват средствата от бюджета до месец декември, както и със смяната на Управителния съвет на фонда през месец ноември т.г. 

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights