26.09.2023 | 1:07

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще представи фототипното издание на Аджарското четириевангелие

Снимка: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

На 31 януари от 18:00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) ще бъде представено фототипното пълноцветно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г., което Библиотеката издава с лимитиран тираж от 200 номерирани екземпляра по повод 144-ия си рожден ден, съобщиха от екипа на НБ.

Аджарското четириевангелие е от малкото ръкописи с подпис на книжовника и единственото евангелие от Аджарската книжовна школа от XVII век  със запазена украса от заставки-миниатюри. То постъпва във фонда  на НБ в края на 70-те или началото на 80-те години на ХХ век и е най-представителният от запазените в България ръкописи на Аджарската школа. 

В поредицата издания на ръкописи от Библиотеката фототипното пълноцветно се отличава с полиграфските си качества, в най-висока степен доближаващи луксозното копие до неговия оригинал. Двуезичният текст към изданието е дело на  проф. Елисавета Мусакова.

„В Националната библиотека са запазени осем ръкописа, дело на аджарски книжовници, сред които на поп Йовко, родоначалника на школата, даскал (или йерей) Недялко, даскал Филип“ – каза проф. Мусакова, която е и автор на послеслова в изданието.

Гостите на събитието на 31 януари ще имат възможност да се запознаят с работата по фототипното копие, със спецификата на неговата изработка и с важността на Аджарската книжовна школа за българска културна история, както и да закупят изданието, допълват от НБ. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights