29.02.2024 | 18:02

Националната филмотека вече има свой подкаст

снимка – БНФ

Българската национална филмотека (БНФ) вече има свой подкаст, наречен „Филмотечно“. Той ще е посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство. 

Пилотният ,,Епизод 1: Пионерите‘‘ разказва за зараждането на киното, за първите му стъпки от панаирджийско зрелище до превръщането му в изкуство – от прожекциите на братя Люмиер в парижкото „Гранд кафе“ до появата на първите филми на територията на България. Как се е случвало киното, когато кинозали все още не са съществували, за странствата на първите кинопрожекционисти, а и за първите родни ентусиасти, които използват новата технология, за да разкажат своите истории. 

Гости са историкът на ранното българско кино – д-р Петър Кърджилов и доц. Теодора Стоилова-Дончева, изследовател на българското документално кино и сценарист на новия документален филм ,,Кино екстремисти‘‘, посветен на режисьорите пионери на българската кинематография. Водещи са филмовите експерти от БНФ – Галя Жекова и Росен Спасов.

В рамките на шест отделни тематични броя, които ще бъдат публикувани до края на 2024, ,,Филмотечно‘‘ си поставя за цел да проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, с особен поглед върху ранното българско кино, но и развитието на кинокултурата в България – от първата прожекция през 1886 до днес. Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кинопоказа. Ще се засегнат ключови периоди и етапи от началото на ХХ век, които бележат началото на творческата изява през новото изкуство, като локалната българска ситуация неминуемо се съпоставя с глобалния контекст от епохата и развитието през следващите десетилетия. Всеки брой на подкаста ще има гостуващи експерти, които заедно с водещите, ще обрисуват по-пълна картина, както на епохата, в която е ситуирана темата, така и нейното изчерпателно и атрактивно представяне, разказват от БНФ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights