30.05.2024 | 19:19

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ е отворен за участие

Стартира селекцията за изданието през 2023 г. на Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“.

Могат да кандидатстват само български филми, които са имали национална премиера в периода от 01.02.2022 – 01.02.2023 г. Регистрацията на филм за участие във Фестивала се извършва от 10 февруари до 10 март включително с попълването и подаването на настоящия формуляр:

  ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ  

 ВЪЗРАЖДАНЕ НА ТРАДИЦИЯ В НОВ ФОРМАТ

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ цели да продължи и развие традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г. В течение на годините наградите на СБФД за национално филмово изкуство са били връчвани в различни формати, но винаги при спазване на принципите на конкурентното състезателно начало и високи професионални и художествени критерии.

От 1975 г. до 1989 г. наградите на СБФД са се определяли от Управителния съвет на СБФД. От 1993 до 1998 г. годишните награди се определят от всички членове на СБФД чрез гласуване. През 2003 г. се правят значителни промени в регламента на връчване на наградите на СБФД, като се формират два раздела. Първи раздел включва наградите за игрален, документален, научнопопулярен и анимационен филм, а втори раздел – наградите по професии. През 2006 г. СБФД провежда конкурсната процедура по определяне на годишните награди за филмово изкуство в партньорство с ИА НФЦ. През 2009 г. и 2010 г. връчването на наградите отново се осъществява съвместно с ИА НФЦ под наименованието „Награди за българско филмово изкуство на СБФД и ИА НФЦ“. За да продължи значимата културна традиция на Съюза на българските филмови дейци от 1975 г. с присъждането на Годишни награди за ярки постижения във филмовото изкуство, Съюзът на българските филмови дейци регистрира патентно марката „Българска филмова академия“ (БФА), в съответствие с националните филмови академии в Европейския съюз. Българската филмова академия се провежда ежегодно от 2010 до 2017 г., обединявайки цялата кинематографична общност. СБФД е юридически носител на марката „Българска филмова академия“ и пряко или посредством Спектър 92 (неговото дъщерно дружество) е организатор на връчването на наградите. Секциите, в които се присъждат отличия са определени по професии, съответстващи на професионалните гилдии на СБФД. През годините Спектър 92 изгражда изключително добро партньорство и взаимодействие със СБФД и с активното съдействие на СБФД организира и подготвя целия процес по номиниране, определяне и връчване на наградите. Така са реализирани успешните кампании по връчването на годишните награди за филмово изкуство на БФА през 2014, 2015, 2016 и 2017 г. Официалната церемония по награждаването се превръща в празник на българското кино. Дългогодишен медиен партньор на наградите на СБФД е и Българската национална телевизия. През всички тези години ИА НФЦ има значителен принос във финансирането на събитието.

Спектър 92 в партньорство със Съюза на българските филмови дейци възстанови традицията и организира ежегодното присъждане на професионални филмови награди като Национален фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“, който се провежда всяка година през месец май в София.

Фестивалът вече има значима роля в културния живот на страната, допринасяйки за популяризиране на високохудожественото кино, за достигане до публиката на най-добрите български филми и справедливо отличаване на най-високите постижения на кинотворците в съответните широко представени специфични професионални категории, които не са застъпени в нито един друг фестивал в България.

Модерният и съдържателно разширен фестивален формат спомага постиженията на авторите и професионалистите в киното да станат по-видими за широката публика чрез безплатните си прожекции в Дома на киното.

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ се утвърди като уникално и важно за българската филмова индустрия многокомпонентно професионално събитие, което от една страна цели да популяризира постиженията на българското кино сред широката общественост и да привлича нова публика за българското кино, а от друга да стимулира работата на кинотворците, като защитава високи професионални критерии и създава условия за повишаване на професионалните им компетенции.

   РЕГЛАМЕНТ НА НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО 2023 – НАГРАДИ НА СБФД „ВАСИЛ ГЕНДОВ“  

 Борд на фестивала 2023 – Стефан Командарев, Геновева Димитрова, Правда Кирова, Светослав Драганов, Петър Вълчанов 

Председател на Съюза на българските филмови дейци – Милко Лазаров

  За контакти: sbfdawards@xlazlwef

Изтомник: Списание КИНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights