08.12.2023 | 17:21

На „Виа Понтика” днес в Балчик – театрално ателие, музикална приказка и студентско кино

С театрално ателие в 14.00 часа започват фестивалните прояви в съботния 16 септември. Импровизациите на студенти от Нов български университет отново ще се проведат днес в уютните открити пространства в Двореца в Балчик. Практическото обучение в театралното импровизационно ателие „Аз и огледалото” се води от Николай Младенов. В него участват студентите от специалност „Театър актьорско изкуство” в Нов български университет Антон Новаков, Георги Радков, Ивона Костадинова, Йоан Матев, Кристина Георгиева, Мария Вълева, Павел Великов и Симона Славилова. Творческият процес е достъпен и може да бъде наблюдаван от посетителите в Двореца.
„На крилете на песента” – една музикална приказка за любопитните деца, ще представят тази вечер Нона Кръстникова – сопран, и пианистката Мария Русева – Дуо „Колаж”, в културния център „Мелницата”. Началният час на уникалния детски спектакъл, в който ще бъде представена новата авторска книга на Дуо „Колаж”, е 17.00.
Предпоследният ден на младежкия форум „Виа Понтика” 2023 ще завърши с финалната трета прожекция на филми от осемнадесетото издание на CILECT PRIZE 2023. Представянето на лентите късометражно кино е предвидено за 20.00 ч. и отново ще се проведе в Учебния център по изкуствата – ДКИ КЦ “Двореца“.


В компилацията THE CILECT PRIZE 2023 са включени общо 277 филма – 121 игрални, 99 документални и 57 анимационни филма. Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE. Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата, пълноправни членове на СИЛЕКТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights