28.02.2024 | 14:57

На испанската музика е посветен тазгодишният научен симпозиум на фестивала „Варненско лято”

Тазгодишният научен симпозиум на Международния музикален фестивал (ММФ) „Варненско лято” е посветен на испанската музикална традиция. Форумът ще се състои за пети пореден път от 1 до 3 септември с участието на световни имена в музикознанието от Испания, Германия, Австрия и България, информират от пресслужбата на фестивала.

Темите на дискусиите ще бъдат илюстрирани с музикални откъси. На тях ще бъдат посветени и трите вечерни концерта в Градската художествена галерия на Варна. Първият ще представи изпълнения на бароковата и ренесансова група „Armonica stanza”. През втората вечер ще гостуват български и европейски музиканти с клавирни шедьоври на камерната музика от Енрике Гранадос, Енрике Фернандес Арбос, Хоакин Турина и Сарасате. В третия концерт публиката ще бъде пренесена от романтизма до съвремието от ансамбъла „Enseic” от Кантабрия.

Всяка година организаторите на фестивала избират тема, която е съзвучна с концертната му програма. Тази година тя е свързана с Испания, която пое председателство на Съвета на ЕС. Форумът ще запознае жителите и гостите на Варна с традицията и универсалността на испанската музика от барока до съвремието. Отделните панели са озаглавени „Испанска барокова музика”, „Национализъм и универсализъм в испанската музика” и „Идентичност и развитие”. Академичен модератор ще бъде проф. д-р Хартмут Кронес от Университета за музика и сценични изкуства във Виена, подпомаган от д-р Петя Цветанова от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Според артистичния директор на ММФ „Варненско лято“ проф. Марио Хосен научният симпозиум се радва на все по-голям интерес от изследователи от Европа, а в дискусиите гостуващите светила на музикознанието и българските им колеги стигат до значими изводи и открития. Той припомни, че след срещата през 2019 г. са обсъдени интересни моменти от кореспонденцията между Роберт Шуман, Клара Вик и Йоханес Брамс, които впоследствие са станали повод за голям симпозиум във Виена. Немската романтика бе тема на научните сесии във Варна миналата година. Такива срещи вдъхновяват хората, на тях човешкият разум, окрилен от вдъхновението и природата, достига до откровения, които реално имат своето отражение в историята на музиката, смята проф. Марио Хосен. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights