20.06.2024 | 20:47

На церемония в Доходното здание бяха връчени Награда “Русе“ и “Млад творец“ за 2024 г.

Снимка: Община Русе

На тържествена церемония-концерт в Голяма зала на Доходното здание снощи бяха обявени носителите на Награда „Русе“ 2024. С нея всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе. Отличените с приза получиха диплом и бронзова статуетка, дело на скулптора Георги Радулов, съобщават от Община Русе.

По време на церемонията беше връчена и Награда „Млад творец“ 2024. Тя се присъжда за високи постижения на млади русенски творци в областта на изкуството и културата на възраст до 30 години. Призът е учреден в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума от 600 лева и награден знак, осигурени от тяхното семейство.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев.

В област „Образование и наука“ номинациите бяха в 4 категории. За „Постижения в областта на предучилищно, начално и основно образование“ наградата бе присъдена на Витка Попова – старши учител по български език и литература в СУ „Йордан Йовков“. Доц. инж. Стоянка Смрикарова от РУ „Ангел Кънчев“ бе отличена в категория „Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование“, а колективна награда в категория „За научен и учителски екип“ получи Научен екип на „Аграрно-индустриалния факултет“ на Русенския университет. Ася Кулева – старши учител по немски език в МГ „Баба Тонка“, бе наградена за „Изключителен принос в областта на образованието“.

В област „Изкуство и култура“ в категория „Литература“ за цялостен принос към научната и художествената литература в целия й жанров спектър наградата получи Тодор Билчев – краевед, поет и писател. В категория „Сценични изкуства“ с колективна награда бе отличен Държавен куклен театър – Русе. Призът в категория „Визуални изкуства“ за работата си в областта на живописта, графиката и приложното изкуство получи гл. ас. д-р Десислав Гечев, преподавател в катедрата „Промишлен дизайн“ към Аграрно-индустриалния факултет в Русенския университет. За „Изключителен принос в областта на изкуството и културата“ бе награден Вили Икономов – ръководител на Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ и директор на Международния конкурс за млади изпълнители „Северно сияние“.

За ярки творчески постижения в областта на музиката и завоювани награди от национални и международни конкурси Награда „Млад творец“ 2024 получи Диян Иванов – преподавател по народно и хорово пеене в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

В празничния концерт участваха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, балетният състав на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“, Танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, Балет „Импулс“ с ръководители Петя Бонева и Милена Лазарова, Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“, Вокална група „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска при Общински младежки дом – Русе, Виктория Виналиева, Стефания Горначка и Народен хор при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ с диригент Диян Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights