19.06.2024 | 0:32

На 12 януари се навършиха 125 г. от рождението на Яни х. Янев – Калиакренски (1898 – 1944)

На 12 януари се навършиха 125 г. от рождението на Яни х. Янев – Калиакренски (1898 – 1944), добруджански журналист и писател, обществен, културен и театрален деец, активен участник в борбата за освобождението на Добруджа.

Роден през 1898 г. в заможно семейство в град Каварна. Учи в родния си град, във Варна, в Кюстендил, където завършва гимназия. Като ученик в Каварна участва в драматичните прояви на училището. Незавършил гимназия, Яни Хаджиянев се записва доброволец и участва в Първата световна война (1918). През 1921 г. учи драматургия във Виена, но прекъсва поради липса на средства. В Добруджа започва първите си литературни опити. Пише разкази, импресии, скици, есета, статии. Сътрудничи на в. „Доброджа ноуа“, по-късно става гл. редактор на в. „Ново единство“, където води рубрика „Малко безгрижие“ – шеговито за инак сериозни проблеми, свързани с живота на българското малцинство. Печата в подлистници свои повести и разкази. Редактор е и на в. „Единство“, където пише за рубриката „Злободневка“, в. „Добруджански глас“ , на който той е собственик и отговорен редактор, на в. „Златна Добруджа“ и на сп. „Поле“, огледало на културния живот в Добруджа. Яни Калиакренски, свързва живота си с добруджанския край, радетел за свободна Добруджа. Той е основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.

Автор на сборник разкази „Смехът на Добруджа“ (1929), повестта„Суша“ (1929), сборник разкази „Добруджанци“ (1934), романа „Легенда за 40-те калиакренски девойки“, който издава в Добрич (1936), сборника „Неизвестните”, останал в ръкопис. Подписва се с псевдонима Калиакренски. Арестуван е многократно от румънската полиция. Участва в дейността на Българското културно общество (БКО), на Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО) и на легион „Стефан Караджа”. Основател и секретар на Българския народен университет в Добрич (1929), действащ по време на румънската окупация. Член на Съюза на провинциалните професионални журналисти (1936), на Задругата на българските писатели-историци (1940), на Съюза на българските писатели (1941), от където по-късно е изключен.

Каварненецът Атанас Димитров – АтаДим инициира преиздаването на книгите на Яни Калиакренски „Смехът на Добруджа“ (2022), „Суша“ (2021), и „Добруджанци“ (2020), всички те – като продължение на реабилитацията – обществена и литературна на именития добруджанец, а издателство Матадор 74 преиздава през 2004 г. „Легенда за 40-те калиакренски девойки“. Библиотеката притежава освен неговите книги, така също и вестници и списания, в които сътрудничи или е редактор, съхранили неговото будно, смело и непримиримо журналистическо и публицистично перо.

На 8 срещу 9 септември 1944 г. Яни Калиакренски е отведен от дома си. Убит на неустановена дата.

в. Куриер (Базарджик), бр. 232, 17 ян. 1928 г. с.2

Сектор „Краезнание“ при РБ „Дора Габе“ Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights