23.09.2023 | 1:07

15 януари е Национален ден на културата в Румъния

Сн. Romania Insider

Подготвят се събития за Националния ден на културата в Румъния, празникът 15 януари, въведен през 2010 г., който отбелязва рождената дата на поета Михай Еминеску.
По този повод институциите, подчинени на Министерството на културата, ще организират широк спектър от събития, от концерти и представления до изложби и образователни проекти, както офлайн, така и онлайн.
Няколко музея могат да бъдат посетени безплатно на 15 януари, а някои ще удължат работното си време, съобщиха от Министерството на културата. В същото време румънските композитори се празнуват на тези събития, програмите на концерти или рецитали, подчертаващи румънското творчество.

В Букурещ Музеят на селото очаква посетителите с програма от музика и поезия, посветена на Михай Еминеску (с начален час 11:00), Националният музей на изкуствата провежда събитие, посветено на връзката между писмената култура и визуалните изкуства (между 11:00 и 13:00 часа), докато Националният исторически музей излага за първи път специален културен актив в своите колекции – Купата на Монпелие, първата международна награда, присъдена на румънската литература за поемата „Cântecul gintei latine“ на Василе Александри.

Други музеи, които се присъединяват към честването на Националния ден на културата, са Музеят на селяните, Музеят на Григоре Антипа, Националният музей на старите карти и книги, Музеят на Джордже Енеску или Музеят за съвременно изкуство.

Освен това, също в Букурещ, Филхармонията „Джордже Енеску“ отбелязва Националния ден на културата с концерт, изпълнен от Филхармоничния хор на главната сцена на румънския Атенеум, на 15 януари, от 11:00 часа. Букурещкият национален театър също има специална програма за 15 януари.

Специални събития се организират и от културни институции в Бакъу, Бран (и известния му замък), Клуж-Напока, Констанца, Ковасна, Яш, Миеркуря Чук, Ресита, Питещ, Плоещ, Сибиу, Синая, Тимишоара, Търгу Жиу, Търгу Муреш, Васлуй и Залау. Пълният списък е достъпен тук.

Междувременно от 12 до 20 януари Румънският културен институт (ICR) кани международната общественост на събития, организирани в Букурещ и 20 града в чужбина в Националния ден на културата. Концерти, конференции, литературни събития или изложби се провеждат в Стокхолм, Люксембург, Брюксел, Лисабон, Пекин, Рим, Виена, Истанбул, Кишинев, Варшава, Париж, Берлин, Мадрид, Прага, Тел Авив, Будапеща, Лондон, Ню Йорк, Вашингтон, Падуа и Букурещ.

Например на 15 януари Румънският културен институт в Брюксел стартира онлайн проект за популяризиране на наследството на Арт Нуво в Румъния, който ще има 12 месечни епизода.

На 17 януари ICR Berlin организира в посолството на Румъния в Берлин камерен концерт, посветен на румънския композитор, пианист и диригент Константин Силвестри, докато ICR Прага и посолството на Румъния в Чешката република подготвиха концерт на Lieds on Eminescu текстове в изпълнение на сопраното Анда Луиз Богза.

На следващия ден, 18 януари, Националният ден на културата ще бъде отбелязан от ICR New York чрез събитие с участието на известния румънски актьор Влад Иванов и композитора и перкусионист Лукиан Максим, наречен „Life & Love“. Второто представление е насрочено за 20 януари.

irina.marica@romania-insider.com

Източник: Dreamstime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights