01.03.2024 | 23:47

На 18 ноември е 11-ата „Нощ на театрите“

На 18 ноември за единадесета поредна година ще се състои европейската инициатива „Нощ на театрите“. Тя ще превърне градовете в България в големи театрални сцени и ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития, съобщиха организаторите.

По традиция във всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа „властва“ театралното изкуство.

„В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е различно царство“, допълват организаторите. Тийзър кампанията на инициативата представя в онлайн пространството поредица от визуални интерпретации с корони в различни тематични и жанрови прочити, в чийто замисъл стои основният слоган на 11-ата Нощ – „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“.

Посланици на инициативата и тази година са режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те, освен като гости в 6-часовия Live Cam, ще се включат и във вече познатия фотографски проект „Нощни персонажи“.

Повече от половин милион са били зрителите в изминалите десет издания в България, информират още организаторите.

ИДЕЯТА

Зад идеята „Нощ на театрите“ стои Елеонора Роси, театрален режисьор, актриса и преподавател по драма в театралната консерватория, в Льо Ман, Франция. Нейният концептуален план La nuitée – The intercultural night of European theater поставя началото на Европейската нощ на театъра. La nuitée е специално събитие, което празнува европейския театър.

„Европейска нощ на театъра“ е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е иновативна интерпретация на театралното изкуство, която е насочена към развитие на публиките и пълноценното им участие в културния контекст на всяка от държавите-участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights