13.06.2024 | 13:54

На 24 ноември честваме паметта на света великомъченица Екатерина

Света Екатерина живяла в края на III и началото на IV век. Била дъщеря на знатни родители от град Александрия в Египет.

Екатерина била много умна и ученолюбива девойка. На осемнадесет години вече притежавала много познания върху гръцката и римската книжнина и философия. Когато нейните родители й говорели за женитба, тя им заявявала, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Наистина, младежи от много богати семейства искали ръката на красивата Екатерина, но тя никого не одобрила. Майката й била тайна християнка и затова я изпратила при своя духовен наставник – един пустинник, който подробно запознал девойката с истините на християнската вяра и тя също станала убедена християнка.

В началото на IV век император Максенций, сина на Максимиан, за да спечели популярност сред народа, отначало обявил търпимост спрямо християните, но не след дълго организирал нови гонения срещу тях.

В Александрия християните също били преследвани и принуждавани да се отказват от вярата си. Екатерина обаче не се уплашила, а смело и с достойнство говорела на всички, че Иисус Христос е единственият истински Бог и не трябва да се почитат езическите божества. Затова по нареждане на управителя на Александрия младата християнка била заловена и убеждавана да се отрече от вярата си. Скоро обаче станало ясно, че не само не могат да я убедят, но и някои от събеседниците на Екатерина се убедили от нейните основания и приели християнската вяра. Тогава управителят заповядал да я подложат на жестоки мъчения с надеждата тя да се огъне и да се отрече от Христос. Била привързана към едно колело с остри зъбци, но по чудо колелото се разпаднало и затова накрая мъченицата била обезглавена. Това станало през 305 г.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ  

Източник: БТА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights