14.07.2024 | 13:15

На 7 януари отбелязваме 99 години от рождението на Маестро Захари Медникаров

Снимка: Община Добрич

Добрич се поклони пред живота и делото на големия диригент Маестро Захари Медникаров с поднасяне на цвета пред неговия барелеф в сградата на Хор „Добруджански звуци“. По традиция в церемонията участваха хористи от различни поколения, които с умиление си спомняха за златните години на Маестрото, когото обичат и помнят. Община Добрич изрази почитта и преклонението на добричката общественост пред Захари Медникаров и светлата диря, която той остави след себе си.

Големият български хоров диригент Захари Медникаров е роден на 7 януари 1924 година в Добрич. От 1952 години дирижира хор „Добруджански звуци“ до края на живота си. През 1961 г. Захари Медникаров създава детски хор, който участва в редица престижни конкурси за хорово пеене и печели множество награди по цял свят. През 1995 г. той е избран за Почетен гражданин на Добрич. Хор „Добруджански звуци” под неговата диригентска палка е обявяван неизменно за лауреат на всички републикански фестивали и носител на златни медали. Хор “Добруджански звуци” и неговият диригент са носители на многобройни наши и чужди награди и отличия, но се гордеят най-много със своя златен медал “Кирил и Методий” I степен.

Захари Медникаров си отиде от този свят на 1 май 2007 година. На 30 октомври 2009 година официално бе открит барелеф на Маестро Захари Медникаров на сградата на Смесен хор „Добруджански звуци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights