21.04.2024 | 20:14

НДК ОТБЕЛЯЗВА 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КРИКОР АЗАРЯН СЪС СПЕКТАКЪЛА „ИВА Е ОНЛАЙН“ И ОБНОВЕНО ПРОСТРАНСТВО ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА

Зала 2 „Азарян“ в НДК ще посрещне публиката с обновен облик и отново ще приеме името Театър Азарян

С авторския моноспектакъл „Ива е онлайн“ Националният дворец на културата, съвместно с Фондация „Проф. Крикор Азарян и Театър 199 „Валентин Стойчев“, ще почетат рождението на големия театрален режисьор Крикор Азарян. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата и ще се състои на 15 март, когато незабравимия Коко, както го наричат близките му хора, щеше да навърши 90 години, съобщават от НДК.

Постановката е с участието на Ива Тодорова, студентка на професора, а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, започната през 2015 г., според която всяка година учениците и приятели на Азарян отбелязват раждането му със специално събитие и споделят спомени и случки, свързани с него.

След представлението Фондация „Проф. Крикор Азарян” отново ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство, като носителят й до последно се пази в тайна.

Зала 2 „Азарян“ в НДК ще посрещне публиката с обновен облик и отново ще приеме името Театър Азарян, както беше известна последните години. Пространство ще продължи да се използва активно за отдаване под наем на продукции, свързани със сценичните изкуства – театрални, танцови и музикални спектакли, за каквито е създадена и самата залата, убедени са от новото ръководство на Националния дворец на културата. Техният стремеж е тя да заживее пълноценен живот и програмата й да бъде разнообразна и богата през цялата година, както и да продължава да съхранява духа и енергията на емблематичния творец, чието име носи.

Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса.”, това е един от паметните цитати, завещани от Азарян и принцип, който екипът на НДК ще се старае да спазва.

Повече за ИВА Е ОНЛАЙН

авторски спектакъл на Ива Тодорова

постановка: Стоян Радев

сценична среда: Момчил Алексиев, Елица Георгиева

музика: Емилиян Гацов-Елби

След грандиозния успех на моноспектакъла „ПРИЯТНО МИ Е, ИВА!“, удостоен с множество награди, актрисата ИВА ТОДОРОВА и режисьорът СТОЯН РАДЕВ ни отправят нова покана.

Този път „ИВА Е ОНЛАЙН“.

Героинята отново е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации. Дигитален и реален свят, от който зрителят не желае да си тръгва, защото го усеща уютен, абсурден или взривно смешен като собствения си живот.

„Аз пиша трагедии, а хората се смеят“ – казва Ива в едно интервю.

Нейните спектакли не могат да се разказват, това са представления за всичко. Този път темата е любовта, но дали любовта може да бъде тема на представление, дали отново остава недосегаем, необясним светлинен миг, или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света?

Две награди „Икар“ – за драматургичен текст и за най-добро представление за 2022 г., номинация „Аскеер“ 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „Икар“ 2022 – за водеща женска роля и за режисура.

Билети на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights