28.09.2023 | 9:59

НДФ „13 века България“ ще връчи награда за българоезична медия в чужбина

Наградата на Националния дарителски фонд (НДФ) „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина ще бъде връчена на Седемнадесетата световна среща на българските медии, съобщават от НДФ. 

Форумът, организиран по традиция от Българска телеграфна агенция (БТА), тази година ще се проведе от 1 до 3 ноември в Израел. 

Целта на отличието е да поощрява българоезични медии зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух, в съответствие с идеите на НДФ „13 века България“.  

Призът се присъжда всяка година от жури в състав: председател – генералният директор на БТА, и членове ‒ изпълнителният директор на Фонда, и представител на БТА.  

За да получи наградата, медията трябва да има доказан принос в разпространението на българската култура в рамките на съответната държава и извън нея; да е двуезична, като е задължително единият език да е български; в програмата си да представя устойчиви и градивни теми в областта на българската култура. 

Наградата на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учредена през 2013 г. в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на националната култура.  

До момента наградените медии през годините са осем. Първият носител на наградата е Светла Кьосева от списание „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски език. 

На Десетата световна среща на българските медии през 2014 г. призът отива при Мария Захариева от списание „Българи“ в Чехия. Третият отличен е Дора Костова, която в продължение на 26 години издава вестник „Роден край“ в Украйна. Година по-късно, на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, отличието е връчено на списание „Диалог“ от Нидерландия в лицето на главния редактор на списанието Даниела Горчева. Следващият награден е журналистът Максим Божилов, който в продължение на 20 години издава в Торонто, Канада, български вестник и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“. Наградата за 2018 г. получава Димитър Ганчев от името на Българската програма на Радио „Ватикана“. За 2019 г. е отличен „BG VOICE“ от Чикаго (Ясен Дараков). Заради пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. не е организирана световна среща на българските медии и не е връчена и наградата на НДФ „13 века България“. На следващата година приза получава Камелия Илиева и нейното списание „Роден глас“, издавано в Чехия. 

Кой ще е следващият носител на наградата за българоезична медия в чужбина, ще стане известно в Тел Авив. 

Източник: БТА   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights