26.02.2024 | 9:24

Непоказвани открития на археолога проф. Георги Китов представиха в изложба в Казанлък, посветена на 80-ата годишнина от рождението му

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от рождението на археолога проф. Георги Китов, беше официално открита в Исторически музей (ИМ) “Искра” в Казанлък. Експозицията е изцяло от предмети от Античния фонд на културния институт, а голяма част от представените експонати не са показвани пред публика до момента.

На откриването присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, археолозите Диана Димитрова и проф. Николай Овчаров, директорът на ИМ “Искра” д-р Момчил Маринов, историкът и бивш директор на музея д-р Косьо Зарев, главният уредник в отдел „Античност“ и организатор на изложбата Меглена Първин, културни дейци, общественици, граждани.

В настоящата експозиция са показани атрактивни предмети, които представят широкия хронологически диапазон от края на пети век преди новата ера до втори – трети век след Христа, каза пред БТА Диана Димитрова, спътник на покойния проф. Китов в живота и в професията. Тя напомни, че именно той е авторът на наименованието “Долината на тракийските царе”. След разкопките ни от 1992 и 1993 г. той каза, че тук е един изключителен център и даде това наименование на цялата котловина от Павел баня до Гурково и Николаево, с център Казанлък и Шипка, посочи Димитрова.

Изложбата показва различни съдове – луксозни, трапезни, свързани с погребалния обред, както и въоръжение, накити и най-разнообразни материали. Всички те са в погребален контекст и са свързани с живота на тракийски аристократи. На отделни табла е проследен и професионалният път на Георги Китов от първите му проучвания край Стрелча през 1976 г. до последната му работа в Старосел край Хисаря в края на лятото на 2008 година.

Проф. Георги Китов е една изключителна фигура не само в българската наука, но и в нашето общество, а с кончината му научните среди изгубиха изключително много, коментира проф. Николай Овчаров. Делото на Китов ще остане, не само защото виждаме всичко това тук, а и защото Община Казанлък успя да превърне откритията му в обект на културен туризъм, подчерта той. 

Това е човек, който изпитваше щастие да открива ценни находки, отбеляза д-р Косьо Зарев. Нека се прекланяме пред д-р Георги Китов докато сме живи, защото той е един от малкото, който можеше да види, да проучи и да намери, каза той.

Паметта и признателността ни към проф. Китов ще е вечна, а изложбата е в негова памет, както и на всички, които работиха с него, заяви Галина Стоянова. Тя призова всички да си спомнят и да се поклонят пред паметта на предходния кмет на общината Стефан Дамянов, както и на историка Красимира Стефанова. 

Експозицията ще бъде достъпна за посетители в Казанлък до края на март 2024 година. Тя е конструирана по начин, който позволява бъдещото ѝ показване и в други градове в страната.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights