24.04.2024 | 18:23

Николай Урумов в Добрич, и с “Лалугер” 

На сцената Концертна зала „Добрич“ Николай Урумов ще представи своя моноспектакъл „Лалугер“, на 17 ноември от 19.00 часа.
Пиесата е по текст на Александър Урумов и поставен от Юрий Дачев. В сборника с разкази „Приказки в края на времето“ авторът Александър Урумов отбелязва, че „всеки човек е като една приказка и всеки човек разказва любимата си приказка, без дори да знае, че самият той е героят в нея. Така всяка приказка носи своето време и всяко време ражда своите приказки.“
В спектакъла „Лалугер“ Николай Урумов разказва „приказката“ за едно смешно сбогуване с едно отиващо си време, с едно забравено пространство, в което все още живеят хора. Главният герой Дянко Лалугера живее именно в такъв далечен край на България – напълно невидим, погледнато от София. Но нека никой не го подценява – макар и рядко, той идва в столицата. Този път е дошъл тук по специално поръчение на брат си, за да донесе готови документи по европроекти. Големият проблем обаче е един защитен вид лалугер, който се е заселил точно във фамилната им земя и пречи да се одобри проектът. Ето защо Дянко е на гарата и чака брат си, който е „голям човек и работи в министерството“. И ще разкаже едни много важни неща – като например истината за лалугера и огромната му разлика с къртицата, ще сподели страховете си от един опасен вид забрава – за онези хора, дето са дошли по София и са забравили кои са и откъде са.
Това е Дянко Лалугера – простоват и смешен човеколюбец, непохватен селски приказливец, добър и наивен. И в тая доброта и наивност като че ли всеки човек може през смях да открие себе си – оня някогашен себе си, който уж е смятал за отдавна изгубен.

“Лалугер” е спектакъл за сблъсъка на два свята,единият,в който буквичката “М” значи “Макдоналдс” и другият,в който буквичката “М” значи Мама!
И както Лалугера е в Червената книга на изчезващите видове,така и ценностите,за които говори спектакъла,като вярност,преданост,честност,любов,са вече в Червената книга на Изчезващите ценности!
Билети се продават на касата на Концертна зала „Добрич /органова зала/.
Организатор е „ТАШЕВ ФРУКТ“ ООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights