18.07.2024 | 15:14

НИМ ПРЕДСТАВИ НОВИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Снимка: Министерство на културата

В присъствието на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп за пета поредна година Националният исторически музей официално представи пред широката общественост археологическите постижения на проучвателите от отдел „Археология“ в Музея.

Изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022” показва 347 археологически находки, открити под научно ръководство на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Павлина Девлова, Илия Киров и Елена Ендарова и техните екипи.

Настоящият археологически сезон е изключително успешен за Националния исторически музей. Направените открития са голямо количество предмети от бита на хората, обхващащи почти всички археологически периоди от праисторията до Средновековието по българските земи. 

Археолозите от Националния исторически музей проведоха теренни археологически изследвания на шестнадесет обекта. Проучванията се осъществиха с финансовата подкрепа на Националния исторически музей, Министерство на културата, средства от програма „Култура“ на Столична община и местните общини, както и частни спомоществователи. Географският обхват на изследванията се разпростира от Родопите през Сакар до Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Археологическите обекти са от различен характер като: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

И през 2022 г. продължи проучването на селищната могила в м. „Скритата могила”, с. Порой, Община Поморие. Открити са многобройни, различни по форма и големина керамични съдове, кремъчни, каменни и костени оръдия на труда, части от накити, антропоморфни и зооморфни фигурки. Сред находките се откроява изключително интересен наниз мъниста от кост, датиран в каменно-медната епоха.

В резултат на проведените редовни археологически разкопки на Антична крепост „Равадиново“ в периода 2017-2022 г. са разкрити и документирани доказателства за добре укрепен обект, съществувал на територията на гръцката колония Аполония Понтика. Най-масово откриваният материал са амфорите от Тасос, Тасоския кръг, Хиос, Менде, Милет (датирани между първата половина на V в. пр. Хр. и III в. пр. Хр.).

Друг интересен акцент в тазгодишната изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022.“ са откритията, направени по време на редовните археологически проучвания на Късноантична и средновековна крепост в местност „Балък дере“, общ. Ивайловград. Част от находките са бронзова патера, глинена лампа с кръгъл резервоар и бронзова монета на император Проб (276-282г.). Впечатление правят и 3 монети от V в., които потвърждават тезата, че началото на функционирането на крепостта трябва да се отнесе към началото на V в.

Едни от много интересните археологическите проучвания са свързани с подводните изследвания на акваторията на Бургас и региона. 

И през това лято археологическите разкопки на великолепната средновековна столица на Добруджанското деспотство – Калиакра, с научен ръководител доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, доказаха, че северното Черноморие е незаменима част от богатото културно наследство на страната. 

Изложбата, озаглавена „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020”, с куратор гл. ас. д-р Петранка Неделчева, ръководител на отдел „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ, бе открита в Зала за временни експозиции на третия етаж на музея днес, 15 декември от 11:00 ч. и ще достъпна за публиката до месец март 2023 г. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights