20.07.2024 | 5:42

Нова цифрова платформа има амбиции да се превърне в социална мрежа за изкуство

Снимка: pixabay

На нова цифрова платформа, посветена на изкуството, даде начало днес ръководителят на френската група „Пюблисис“ Морис Леви, предаде АФП. 

Идеята е в бъдеще тя да се превърне в „социални мрежа за изкуство“.

Проектът, наречен YourArt, има амбиции да излага и продава творби на любители и професионални художници.

Искаме „да се превърне във водещата световна платформа за изкуство и технологии, с най-голям брой художници, галерии, колекционери и ентусиасти“, заяви Леви, който е председател на надзорния съвет на компанията в сферата на комуникациите.

Французинът, който е на 81 години, съчетава в този проект две свои страсти – изкуството и технологиите. Това е семейно приключение, което Морис Леви започва заедно със сина си Стефан, вицепрезидент на YourArt. 

Шефът на „Пюблисис“ първоначално е инвестирал „с фамилията и с приятелите си“ девет милиона евро. Сред партньорите в проекта е Хенри Кравис, милиардер и основател на американския фонд Кей Кей Ар.

Всеки художник може да си направи абонамент (за между 10 и 30 евро на месец), за да показва творбите си – от обикновено портфолио до виртуална триизмерна галерия. 

Проектът е насочен както към утвърдени творци, така и към любители, без да се прави специален подбор – модел, напомнящ на платформата YouTube, отбелязва АФП.   

Художници и галерии също могат да предлагат произведения на изкуството, като сайтът ще взима между пет и десет процента комисиона.

„Обичам изкуството“, казва Леви, колекционер на френските художници Пиер Сулаж и Жан Дюбюфе , а също и бивш президент на „Пале дьо Токио“, център за модерно и съвременно изкуство в Париж.

„Около 2008 г. попаднах на едно проучване, от което бях поразен: показваше невероятен брой любители художници и тяхното разочарование от невъзможността да покажат творбите си. Така ми хрумна идеята да предложа най-голямата галерия в света“, разказва той.

„Създаваме френска платформа, с европейски амбиции през 2024 г., а след това и със световни“, подчерта Морис Леви.
 
В YourArt вече работят 22 служители. Платформата предстои да бъде обогатена с нови функции, като например незаменими токени и система за съобщения, за да се създаде „социална мрежа за изкуство“. 

Не е планирано да се получава публична помощ, „за да можем да работим свободно“, подчертава Леви, цитиран от АФП.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights