26.05.2024 | 2:54

Новият роман „Добруджанският феникс“ разказва за журналиста и писател Яни Хаджиянев – Калиакренски

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към своите корени, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа, за да създаде романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски.

Книгата „Добруджанският феникс“ е дело на издателство „Lemur“. Нейната първа премиера е насрочена за 24 април в Пловдив, а през месец май авторката ще се срещне с читателите на столицата.

Никоя земна сила не е в състояние да затрие духовното богатство на един народ.
Яни Хаджиянев – Калиакренски

Каварна, 1898 г. В дома на един от заможните и уважавани местни търговци се ражда син, но нищо не предвещава, че след време той ще се нареди сред най-силните гласове на Добруджа. Година след година отрудените добруджанци посяват и прибират златно жито, товарят и разтоварват препълнени кораби със стока, опъват тежки мрежи със сребристи риби. А младият Яни Хаджиянев расте, запленен от книгите, музиката и местните легенди. Но сърцето му се разкъсва между желанието да претвори тези истории на белия лист или на театралната сцена и тежестта на вменената му още с раждането отговорност към семейния занаят.
Когато тъмният облак на поредната нова власт надвисва над това райско място, всичко се променя сякаш за миг. И докато силните на деня си прехвърлят изстрадалото парче земя, Яни и неговите връстници учат, влюбват се, изграждат идеалите си и се изправят пред най-страшните години за родината си. Търсейки своята правда и своите причини да продължи напред, Яни открива и най-силното си оръжие – думите.

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към своите корени, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

”Реших да напиша тази книга с идеята да покажа лицето на Добруджа от първата половина на 20. век, да представя характерните особености на тази благословена земя, пречупени през живота и делото на един неуморен родолюбец, на един каварненец, истински народен будител, всеотдаен борец за правата на окупираното от кралска Румъния добруджанско население.
В хода на работата толкова се потопих в неизчерпаемата вселена на моя край, че се получи книга не само за Яни Калиакренски, а и за много други действителни личности, негови съвременници, оставили своя диря в сферата, в която са работили. Така всеки читател на книгата би могъл да открие интересни детайли, втъкани в микроисториите…”

От авторката

Корица: Хаби Ел Мааса Гомес
За корицата е използвана илюстрация на Ана Граматикова, а в книгата ще откриете още нейни илюстрации.

Очаквайте книгата от 24 април. Всички предварителни поръчки в сайта на издателството ще бъдат с автограф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights