20.05.2024 | 6:14

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ „Светлина“ в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ „Светлина 1861“ в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева, припомни кметът на град Шипка Василка Панайотова.  Тя сподели, че не знае докъде ще стигнат парите, защото  колкото повече времето напредва, толкова повече цените на материалите се увеличават.  

Сградата на НЧ „Светлина 1861“ е паметник на културата от регионално значение.   

Подобно на не една и две архитектурни бижута и читалището в град Шипка има нелека съдба в годините на демокрацията – сградата е занемарена, изоставена и затворена впоследствие, защото е опасна. 

Надежда за връщането й към живот дойде след появата на снимки в публичното пространство през 2016 година. Обществената реакция тогава събуди държавата. През 2018 бе одобрен проект за спасяването на сградата в три етапа.  Първият – укрепване на фасадата, усилване на каменните основи на тухлената зидария със стоманобетонов кожук, вертикална планировка на пода, бе успешно реализиран от община Казанлък и кмета на град Шипка през 2022 година. 

За битката на общественост и местна власт да отвоюват от безвремието сградата на НЧ „Светлина 1861“ в град Шипка, строена през 1930 година с дарения на шипченци.

Източник: БНР Стара Загора 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights