20.07.2024 | 6:33

Обмен на енергии е озаглавил проекта си добричкият художник Николай Тодоров, по който работи с шест прекрасни деца на тригодишна възраст. За него и за тях е било плодотворно и приятно да общуват и да рисуват, забавлявайки се в уютната обстановка на Детска градина № 12 „Щурче“. Това е един експеримент на обмен на енергии. Той е черпил от тяхната чиста детска енергия, а те са нарисували слънцето и света в който живеят, такива каквито са в тяхното въображение. От създадените изображения Николай Тодоров е сътворил композиция, в която са вплетени техните знакови рисунки със силно първично излъчване. Взаимодействайки с неговата творческа енергия се е получило едно произведение на съвременното изкуство – „Слънчев свят“, релефна картина с размери 120х200 см, изпълнена в уникална авторска смесена техника върху платно.

В резултат на дългогодишната му работа с древните знаци, силно заредени с първична енергия, които използва в картините, стига до заключението, че детските изображения носят същата първична енергия. Тази графична изчистеност е в паралел с първичните знаци, създадени преди хиляди години. И така в него се появява намерението да осъществи този уникален проект. С децата обменят енергии и сътворяват картина, която ще бъде дарена на Детска градина № 12 „Щурче“.

Авторът изказва огромната си благодарност към:

Община Добрич в лицето на д-р Емилия Баева – зам. кмет „Хуманитарни дейности“, персонала на Детска градина № 12 с директор Теменужка Атанасова и домакинът на изложбата – Младежки център град Добрич.

Специални благодарности на децата – съавтори на картината „Слънчев свят“: Габи Атанасова, Десислава Стоянова, Даниел Николов, Йоана Димитрова, Йоана Иванова и Карина Богоева.

Откриването на изложбата по проекта ще се състои на 26 януари от 17 ч. във фоайето на Младежки център Добрич.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд култура, програма „Творчески стипендии“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights