21.07.2024 | 19:12

Община Добрич продължава да търси вариант за поддържане на старата жп гара …

Снимка: "Подиум", архив

Отчитайки желанието на гражданите на Добрич, е извършен анализ на необходимите за запазване и възстановяване на старата сграда на ЖП гара Добрич. Припомняме, че сградата е държавна собственост, съобщават от Община Добрич.

Първоначален анализ установи, че необходимите средства за ремонт биха надхвърлили 2 000 000 лв., което не е по финансовите възможности на общината. Община Добрич е отправи запитване за съдействие до МРРБ и МТС. От министерствата заявяват, че възстановяването на функционалността на старото приемно здание е свързано с голям разход на средства за ремонт на сградата, за промяна на коловозното и стрелково развитие на гарата, както и изграждане на нови перони.

През последните две години Община Добрич успя да ремонтира три общински сгради, неподдържани от много години, намиращи се в центъра на града.

Към момента не е заявен инвеститорски интерес, но при изразен такъв за запазване и развие с конкретно предназначение сградата на старата гара Община Добрич ще съдейства спрямо нейните компетентности.

„Подиум“ примня, че на сесия от есента на 2018 година Общинският съвет на Добрич подкрепи предложението на групата общински съветници от ГЕРБ старата жп гара – ЮГ да бъде прехвърлена от Държавата на Общината, за да могат да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване така, че. сградата да се използва за Културно-исторически център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights