23.02.2024 | 19:25

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ПОКАЗВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОТКРИТИЯ НА ПРОФ. ГЕОРГИ КИТОВ

По повод 80 г.от рождението на големия български археолог проф.д-р Георги Китов , Община Казанлък и Исторически Музей ,,Искра“ представят изложба посветена на българския Индиана Джоунс. В нея за първи път ще бъдат представени и непоказвани експонати от фонда на музея , открити от проф.Китов при неговите експедиции в Долината на Тракийските царе. Те са изцяло реставрирани и ще бъдат изложени в експозицията, съобщават от община Казанлък.

Откриването на изложбата е на 14.12.2023 г.в мултимедийната зала на ИМ ,,Искра“.

Приживе Георги Китов разкри много тракийски гробници на различни места в българските земи. Сърцето му обаче без съмнение си остана край Казанлък в обширната котловина, която той самият нарече „Долина на тракийските царе“. Името идва от невероятната концентрация на надгробни могили, които са над 1500. В тях са погребани царе и високопоставени аристократи на Одриското царство, чиито разцвет е през последните векове на старата ера. Както се знае, неговата столица Севтополис се е намирала само на няколко километра от днешния Казанлък.

Благодарение на усилията на Община Казанлък сега много от тях са реставрирани и социализирани със собствени и европейски средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights