01.03.2024 | 23:34

Община Тутракан приключи изграждането на нов музей в Мемориален комплекс „Военно гробище 1916″

Снимки: Община Тутракан

Приключиха строителните дейности по проект „Изграждане на допълнителни експозиционни площи на територията на Мемориален комплекс „Военно гробище 1916 – Тутракан“. Това съобщи за БТА кметът на общината д-р Димитър Стефанов.

Построена е нова музейно-експозиционна сграда. Тя е снабдена с редица нови технологии. Информацията ще бъде представяна чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от гид, съобразена с възрастта и познанията на публиката. Идеята е посетителите да попаднат в реалистично възстановена обстановка. За най-малките гости е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.

„Остава ни да напълним витрините със съдържание. В тях няма се да показва само битката при Тутракан, а (музеят – бел.ред.) ще бъде един събирателен център на всички войни за национално обединение на България. Писали сме до Националния исторически музей за предоставянето на част от техните експонати. Експонатите от нашия Исторически музей също ще бъдат прехвърлени там“, каза Стефанов.

Той допълни, че се надява откриването на новия музей да е на 18 април, когато е Международният ден за опазване на паметниците на културата.

Мемориалът „Военно гробище -1916 г.”, в тутраканското село Шуменци е най-голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на страната. Той е създаден непосредствено след Тутраканската епопея, както е наречена военната операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights