19.06.2024 | 19:05

Общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ започна в Каварна

Снимка: Кореспондент на БТА в Добрич Павлина Живкова

Осемнадесетото издание на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ започна днес в Каварна. На сцената се изявяват потомците на преселниците – българи от Украйна, Молдова и Банат, както и участници от Сърбия, Македония, Косово и България. Тази година над 800 деца ще се качат на сцената в Крайморския град, каза за БТА народният певец Илия Луков, чиято продуцентска къща е организатор на събора. 

Съборът започна с празничен водосвет, отслужен от отец Василий, а веднага след това започна и конкурсната програма. Последва среща с бесарабския поет Владимир Калоянов, както и ревю на народни носии и конкурс „Мис и Мистър Фолклор“. „В днешното размирно време, в което изживяваме бездуховие, се молим на Бог да спусне светлина в нашите сърца. Ние се молим тези златни деца да останат българи и да съхранят всичко, което са ни предали предците, за да знаем кои сме. Щастлив съм, че за 18-а поредна година, успяваме да се съберем в Каварна, която още 2004 година си отвори сърцето за нас. Моля се фестивалът да го има, за да може всички онези потомци на българите да се завръщат отново в България“, каза при откриването Илия Луков. Той благодари на Община Каварна и на жителите и гостите на града. 

Конкурсният ден ще завърши с гала концерт на лауреатите, а гости ще бъдат Кичка Христова, Беатриса Атанасова, Христина Ненкова, Наталия и Татиана Петкови. В неделния ден конкурсната програма ще започне в 10:00 часа с изпълнения на участниците в събора. От 16:00 часа младите изпълнители ще имат възможност да се срещнат и разговарят с народната певица Калинка Вълчева, която ще участва и във финалния концерт вечерта заедно с Ива Котева и Илия Луков. 

Организатори на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ са продуцентска къща „Пирина“ и Община Каварна.

Участието в събора е безплатно. Той ще бъде заснет и излъчен по фолклорните телевизии в България и чужбина, както и в канала на продуцентска къща „Пирина” в Youtube Pirina TV.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights