22.02.2024 | 12:32

Обявиха имената на „Българските посланици на културата 2023“

Снимка: Ани Петрова/БНР

Имената на 12-те творци в кампанията на БНР „Българските посланици на културата 2023“ бяха обявени на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия.

Церемонията беше открита от генералния директор на БНР – Милен Митев. На събитието присъстваха вицепремиерът и външен министър Мария Габриел – патрон на събитието, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа и министърът на културата – Кръстю Кръстев.

И „Българските посланици на културата 2023“ са: директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев. 

Всеки от тях получи специално изработен от художника Стефан Велев плакет „Български посланик на културата 2023 година“.

Тази вечер празнуваме културата, каза генералният директор на БНР Милен Митев. „Когато преди две години Нина Цанева предложи тази инициатива „Българските посланици на културата“, веднага я прегърнахме, защото виждаме в това потенциал за нещо голямо, нещо което да ни обединява“, отбеляза той. 

По думите му именно достиженията на българските културни дейци са това, което ни поставя на картата на света и ни дава най-силния дипломатически аргумент.  

„Мисля, че след години, когато хората погледнат назад към днешното време, много от споровете и дребните теми, които ни разделят, ще бъдат забравени. Но постиженията на хората на културата, на хората на изкуството, ще се запомнят във вечността“, допълни Милен Митев.

Кампанията „Български посланици на културата“ стартира през 2021 г. и цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Целта на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представя през цялата следваща година постиженията на отличените творци пред българите в страната и зад граница.

Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът кои от тях да бъдат посланици на културата е на жури с председател министърът на културата Кръстю Кръстев и членове: Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Райна Манджукова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Димитър Стоянович – журналист в БНТ, Митко Новков – журналист в БНР и Нина Цанева – журналист в БНР.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights