17.07.2024 | 19:36

Обявиха носителите на Национална литературна награда „Йордан Радичков“ в Берковица

Община Берковица обяви победителите в тазгодишното издание на конкурса за нова книга с разкази Национална литературна награда “Йордан Радичков”.

Първо място е присъдено на Тодора Радева за сборника “Едно възможно начало”. На второ място е Георги Геров с “Игра без финал”, а на трето – Бистра Величкова с “Ресто”.

Специална награда “Свирепо настроение”, по едноименния разказ на Йордан Радичков, е присъдена на Еди Румян за “Последен шанс”.

Наградата за дебютна книга печели Димана Симеонова за “Делфийската рокля“.

Диплом за добро представяне от община Берковица получават Иванка Могилска за “Обикновени чудеса”, Лъчезар Ангелов за “Разминавания по еднопосочни улици”, Антон Баев за “Змията. 46 легенди за Сътворението”, Тодор Костадинов за “Ничия. Трите начина на Мариана”, Михаела Илиева за “Рентгенова снимка на свободата” и Станислава Станоева за “Трева и звезди”.

Национална литературна награда “Йордан Радичков” се връчва ежегодно за най-добра нова книга с разкази. В конкурса през годините са разгледани над 150 сборника, които вече са част от фонда на градската библиотека в Берковица, носеща името на Радичков.

По регламент носителят на отличието се излъчва от петчленно авторитетно жури, съставено от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат широк поглед върху съвременната българска литература. В него задължително участват по един представител на Община Берковица и на Министерството на културата. Председател тази година беше доц. д-р Бойко Пенчев, а членове са Алек Попов, Йорданка Белева, Горан Атанасов и Силва Хачерян.

В тазгодишното издание на конкурса са разгледани 30 сборника с нови български разкази. Отличените ще получат парични и материални награди от Община Берковица, а церемонията ще бъде на 28 октомври в Берковица, съобщиха от местната администрация.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights