24.07.2024 | 20:48

ОПЕРНАТА ПРИМА КРАСИМИРА СТОЯНОВА В ЕДИН БРИЛЯНТЕН СПЕКТАКЪЛ НА „БОХЕМИ“ – ТАЗИ СЪБОТА ВЪВ ВАРНА

Оперната прима Красимира Стоянова, снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

На сцената на Варненската опера вървят последните часове на репетиции за премиерата на операта „Бохеми“. Постановката е част от програмата на Държавната опера, посветена на 100-годишнината от смъртта на композитора Джакомо Пучин и е част от фестивала „Опера в Летния театър“.
Световната оперна прима Красимира Стоянова ще влезе в лиричния образ на Мими в „Бохеми“, а ролята на партньора ѝ Родолфо заема известният испански тенор Антонио Гандиа.
Красимира Стоянова е един от най-големите български оперни гласове, а световната ѝ кариера се случва на сцени като Метрополитън опера в Ню Йорк, Виенската опера, Кралската опера Ковънт гардън в Лондон, Миланската скала и много други.

Красимира Стоянова и Антонио Гандиа по време на репетиция на Основна сцена на Варненска опера

Тенорът Антонио Гандиа е считан за един от най-добрите испански певци на нашето време. Започва музикалното си образование в родния си град – Кревилент, Аликанте през 1995 г., а през 1996 г. се записва в Консерваторията „Хоакин Родриго“ във Валенсия. Две години по-късно го приемат в Музикалната академия „Кралица София“, където посещава майсторските класове на Рената Ското, Илиана Котрубаш и Елена Образцова. Гандиа се изявява в Миланската Скала, Метрополитън опера, Teatro de la Zarzuela в Мадрид, в оперни театри в Брюксел, Барселона, Палермо, Театър „Сан Карло“ в Неапол, а във Вашингтон и Лос Анджелис пее заедно с Пласидо Доминго. Певецът е известен и като носител на първи награди от множество конкурси – конкурса „Алфредо Краус“ на Канарските острови; оперния конкурс на Пласидо Доминго във Вашингтон, категория сарсуела; първия ибероамерикански певчески конкурс в Мексико; певческия конкурс на
Педро Лавирген в Приего де Кордоба и др.

В минутите за почивка между репетициите днес на основната сцена на Варненската опера Красимира Стоянова сподели пред журналисти, че всички роли си ги е отглеждала с голяма обич, като деца, които са над петдесет.

Красимира Стоянова и Якопо Сипари ди Пескасероли

„Аз съм много щастлива, че се срещнахме с Антонио Гандиа на Варненска сцена.Той е един фин човек, с изключително красив глас, много опитен певец, подготвен от големи учители. Смятам, че публика ще бъде много възторжена от неговата изява. Той е един великолепен Родолфо. Но, всичките ми колеги са великолепни. Младата Александрина Михайлова, която познавам още от дете и каза, че вижда в нея изключително талантлива млада певица, която се развива добре и подхожда емоционално и хубаво към ролята си. Прекрасните ми колеги Пламен Димитров, Гео Чобанов, Красен Карагьозов, който специално е пристигнал от Америка. Много съм щастлива и винаги се радвам да работим заедно, чудесни са, сподели Красимира Стоянова.
Оперната прима със задоволство призна, че маестро Якопо Сипари ди Пескасероли изключително талантлив, емоционален, високо ерудиран и подготвен музикант. Много е хубаво, че операта има този диригент начело и може да се радва на изграждането на талантливия оркестър в стилово отношение. Той е една връзка с европейската култура, а Италия е люлката на операта, каза още Красимира Стоянова.

Маестро Якопо Сипари ди Пескасероли

Маестрото призна, че за него е изключителна чест да бъде на една сцена с Красимира Стоянова, която нарече един от най-прекрасните гласове в света. „Тя е прекрасна актриса, която създава атмосфера с мимика, движения и дишане и българите трябва да са много горди, че имат такава оперна звезда“, каза той. По думите му „Бохеми“ е много трудна опера, но Варна е прекрасно място да бъде поставена с посланието й за младите хора, които обичат изкуството.
„Пучини е моят композитор, тук е прекрасно място да поставим операта. Това не е само работа за мен, това е целият ми живот. Всеки път това е начин да изразя себе си по най-добрия начин, допълни диригентът.
Тази година маестрото бе удостоен от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с титлата „Посланик на изкуството на Пучини“ за популяризиране на творчеството на композитора по света.

Режисьорката на спектакъла Ада Гура


Спектакълът се реализира в колаборация с Националната опера и балет на Албания от където гостува режисьорката на спектакъла Ада Гура, а „Бохеми“ е едно от първите и заглавия като режисьор.
Думите в „Бохеми“ са най-красивите, като в спектакъла се усеща радостта и страстта на младите хора, смята Ада Гура. И допълва, че Пучини е много театрален композитор, който се изразява освен с музиката и със силата на думите като винаги пише върху текста на либретото. Героите му не са императори и велики личности, а обикновени хора, в чиито истории той открива красиви неща в живота … сподели режисьорката.
Премиерата е на 6 юли (събота), от 21.00 часа, в Летния театър – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights