24.04.2024 | 14:42

Организаторите на Първия фестивал на занаятите се отчетоха пред медиите 

Сн. А. Радилов

40 занаятчии и творци представиха произведенията си в първия по рода си Фестивал на занаятите и изкуството в „Стария Добрич“, който се проведе на 30 септември в Добрич, заяви на пресконференция Даниела Тодорова. от  Фондация „Добруджа- история, традиции, култура”. 

.Изработен е дигитален каталог, в който са включени 33-ма занаятчии, които  притежават  документ за упражняване на занаят, а 16 са самобитните творци. Предстои  отпечатване на хартиен вариант за институции и хока, които се интерисуват от занаяти, както и туроператорски фирми из цялата страна. Изработването му цели  популяризиране на работата на  занаятчиите и възможност те да бъдат канени за участие в различни  инициативи, представящи тяхната дейност. Подготвя се и карта на занаятите, допълни другият доброволец към проекта Пепа Рашева. 

Припомняме, че фестивалът бе организиран от Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ в партньорство с Община град Добрич чрез Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност, 

На алеята в АЕМО „Стария Добрич“ бяха представени занаятите тъкачество, сарачество, седларство, свещолеене, грънчарство, художествена керамика, накити от рог, бъчварница, книговезане, дърворезба с верижен трион, сувенири, стъклопис, изделия от естествена кожа, топено арт-стъкло, накити от мъниста, художествен текстил, изделия от желязо и дърво, дрехи с шевици, грънчарство, медна галванопластика, художествено плетиво, изделия от ковано желязо, изобразително изкуство, иконопис, гайтанджийство, художествена обработка на дърво, накити от цветя, плъстене на вълна, тъкане на колани, накити от полимерна глина, бижута с шевици, везба, дрехи и аксесоари с етно елементи.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights