17.07.2024 | 19:11

Органът в концертна зала „Добрич“ е реставриран

Снимка: Павлина Живкова/БТА

В изключително тежко състояние е бил органът в зала „Добрич“ преди ремонта на залата. Вече е реставриран и на него може да се свири отново, съобщи днес пред журналисти органистът Росен Драганов, който в продължение на две години реставрира музикалния инструмент.

„Органът никога не е бил почистван. Заварих го в много тежко състояние. Затрупан с прах и хоросан. Дълги години от покрива на залата е текло, водата се  е стичала по целия орган до основите“, каза Драганов.
Освен почистване се е наложило и да се залепят и ремонтират напукани тръби „Органът се състои от между 2500 и 3000 тръби. Освен фасадните, които се виждат отпред, зад тях са разположени още хиляди тръби, с размер от този на един молив до 5 метра. Всичко това е било извадено и почистено, а където се е налагало и залепено, допълни Росен Драганов. 

Той определи органа в Добрич като един от най-добре звучащите в страната. „В съчетание със залата, което е с може би най-добрата акустика, това го прави национална ценност за цяла България“, каза още органостроителят. 

Кметът на Добрич Йордан Йорданов провери днес работата по реставрацията на органа в зала „Добрич“. Официалното ѝ откриване ще бъде на Дена на Добрич – 25 септември. Съвместен концерт в обновената зала ще изнесат Български камерен оркестър – Добрич, Духов оркестър „Добрич“ и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. Мария Славова ще представи пред публиката и реставрирания орган. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights