29.05.2024 | 14:25

Оригинални фотографии, представящи дейността на самолетната фабрика „Капрони Български“, бяха дарени на фотографския музей в Казанлък

Снимка: Ралица Стефанова, БТА

Оригинални фотоалбуми, запечатали дейността на самолетната фабрика „Капрони Български“ в Казанлък, както и на „Капрони ди Милано“, бяха дарени на Музея на фотографията в Казанлък от групата общински съветници на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“. Дарението беше направено по време на откриването на изложба, посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката, която представя историята на авиацията в Казанлък. 

Директорът на музея Стефан Папукчиев припомни накратко историята на авиацията и космонавтиката в световен и в национален мащаб, както и историята на самолетостроенето в България и в Казанлък. „След Първата световна война и унищожаването на българската военна авиация по клаузите на Ньойския мирен договор, през 20-те години на ХХ век се създава Държавната аеропланна работилница в Божурище, която е и първото самолетостроително предприятие. По-късно в страната са изградени още две фабрики за производство на самолети – Държавната самолетна фабрика в Ловеч и „Капрони Български“ в Казанлък“, напомни той. По думите му в Казанлък са конструирани около 20 модела самолети, от които 16 модела са произведени, а общо между 600 и 900 броя самолети са произведени в местната фабрика. Папукчиев отбеляза, че дарените албуми съдържат уникални кадри. Има само един запазен казанлъшки самолет в частна колекция, коментира той и допълни, че е имало още един и в Крумово, но той е унищожен от мълния. Стефан Папукчиев призова всички казанлъчани, които имат фотографски свидетелства от тази индустрия, да ги занесат в Музея на фотографията. „Ако хората не желаят да ги дарят, нека ги донесат, за да ги сканираме“, каза още той и подчерта, че това е история, която трябва да се запази.  

Албумите, представящи дейността на предприятието, връчи общинският съветник от „Алтернативата на гражданите“ Владимир Чучумишев. Той отбеляза, че опитвайки се да допълни настоящата изложба, Папукчиев е попаднал на тези оригинали, чиято цена е била непосилна за музейната институция и затова той се е обърнал към групата съветници. Чучумишев подчерта, че тези три албума съдържат уникални кадри с много добро качество. „Идеята на коалицията е да работи за доброто на града и на населените места в общината. Решихме, че е родополезно да помогнем за придобиването им именно от единствения Музей на фотографията в страната и да напомним, че в града е имало такава индустрия“, подчерта той и заяви, че групата подкрепя различни родолюбиви инициативи и ще продължи да го прави и занапред. 

Изложбата, която представя историята на авиацията в Казанлък, съдържа материали от частни колекции, от фонда на Музея на фотографията и от архивите на Министерството на отбраната и на Военната академия „Г. С. Раковски“. Тя съдържа 36 пана с около 80 снимки и е показвана в над десет града в страната. Тя се представя в Казанлък именно днес, защото се посвещава на 45-ата годишнина от полета в космоса на Георги Иванов. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights