26.02.2024 | 10:38

Оркестърът за народна музика на БНР представя „Изкуството на тамбурата“

Снимка: Ани Петрова/БНР

На 8 февруари в Първо студио на БНР от 19 часа Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи „Изкуството на тамбурата“ – последната, четвърта част от концертния проект „Тайните на българските инструменти“. Поредицата представя различни поколения майстори инструменталисти и педагози, които са свързани с българските народни инструменти.

„Тайните на българските инструменти“ е музикално-образователен проект на ОНМ на БНР, който има за цел да поддържа жива паметта за историята на традиционните български инструменти и техните най-добри изпълнители вчера и днес.

В „Изкуството на тамбурата“ ще си дадат среща пет поколения изтъкнати изпълнители и преподаватели от всички краища на България. Гост солисти ще бъдат Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров, Петър Миланов, Вели Чаушев, Християн Цвятков, Николай Коджабашев и Стоян Чалгънов. Ще се представят и младите таланти от НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел с ръководител Христина Койчева, НУФИ „Широка лъка“ с ръководител Стефка Гайдева и Фолклорна група „Веселина“ при ЦЛТРД гр. Благоевград с ръководител Веселинка Боянова.

Музикалната програма в концерта е изключително богата и разнообразна и ще покаже нагледно различните стилове на свирене на инструмента тамбура.

Водещи по време на тази музикална разходка ще бъдат Димитър Христов и продуцентът Кристиян Неделчев. Освен на живо в Първо студио, почитателите на фолклорното изкуство ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на всички солисти и на вълните на програма „Христо Ботев“, а концертът ще може да се проследи и с картина в подкаст платформата Бинар.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights