20.07.2024 | 7:13

Оръжия и униформи от Руско-турската война показват в музея в градския парк

Военните действия са представени с над 120 гравюри, снимки и картини

Изложба на оръжия, униформи и снаряжение от Руско-турската Освободителна война представят Регионалния исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция”. Експозицията е посветена на 145-годишнината от Освобождението на България от османско робство. В нея са показани автентични оръжия, използвани по време на войната и реплики на униформи, изработени в пълно съответствие с оригиналите.
Медали и лични вещи на опълченци от фонда на добричкия музей допълват експозицията.
Посетителите ще се запознаят с хода на военните действия чрез над 120 гравюри, снимки и картини. Художественото оформление на 30-те информационни табла, проследяващи развитието на събитията, е на добричкия художник Венцислав Великов. Негов е и дизайна на плаката на изложбата.
По-голямата част от оръжията са от личните колекции на членовете на РК „46-и пехотен Добрички полк”. Репликите на униформи и снаряжение също са предоставени от добричките реконструктори. Това е 20-ата поредна изложба, която добричкият музей и местния военноисторически клуб организират съвместно.
Експозицията „За свободата Българска” се открива в юбилейната за РИМ – Добрич година, в която музеят чества 70 години от основаването си. Официалното откриване е на 1 март от 17:00 ч. в музея в градския парк „Св. Георги”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights