27.09.2023 | 18:08

Освещават православния храм в село Ведрина на 30 октомври

Храмът „Св.Архангел Михаил“ в село Ведрина в община Добричка ще бъде осветен на 30 октомври. Празничната литургия в неделния ден ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Изграждането на християнското светилище във Ведрина е с петнадесетгодишна история. На 17 февруари 2007 г. е направена първата копка, излети са и основите. Сградата е изградена през 2014 г. Строителството се обезпечава с дарения на местните жители, с финансови постъпления от рентите на църковните земи, а и със съдействието на Община Добричка. Най-щедрият дарител е Кольо Драгиев. През 2020г. към дарителите се присъединява и митрополит Йоан, който осигурява иконостаса за православния храм, сподели кметът на село Ведрина Красимира Атанасова.
Освещаването, което ще започне в 9.00 ч. и ще продължи до 11.30 ч., ще събере християните от Ведрина и от други населени места в община Добричка. Сред тях ще бъдат и жители на селото, които са се включили в изграждането на храма със собствен труд. На празничното събитие ще присъства и кметът на Община Добричка Соня Георгиева.
Освещаването на храма на 30 октомври ще бъде последвано седмица по-късно и от събора на село Ведрина на 6 ноември, който по традиция се провежда в навечерието на Архангеловден, заяви Атанасова.
За събора домакините във Ведрина очакват родственици и приятели. Ще бъде раздаден и курбан – жест на един от дарителите, участвали лично в градежа на православния храм – Атанас Петров, който е и църковен настоятел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights