24.07.2024 | 21:49

Осем късометражни филма от цял свят получиха награди от 21-вото издание на In The Palace

снимка: In The Palace

Осем филма от цял свят получиха награди от 21-вото издание на In The Palace, съобщават от екипа на международния фестивал за късометражно кино.

Проектите на Андрей М. Паунов с „2X2“ и Иван Попов-Заека – „Семеен портрет на чернозема”, триумфираха в националния конкурс, състоял се в Двореца на културата в Перник.

Наградите за най-добри късометражни филми в професионалното игрално, документално и анимационно кино отидоха при продукции съответно от Турция, Швейцария-Белгия и Франция

В студентския конкурс режисьори от Швейцария, Великобритания и Полша взеха призове от фестивала за игрално, документално и анимационно кино, а в експерименталното кино наградата отиде при продукция от Белгия. В конкурса за най-добър пълнометражен филм първото място взе грузинският филм „Лиза, продължавай”, който откри фестивала, а наградата получи лично режисьорът Нана Джаналидзе

В питчинг модула на фестивала бяха връчени две награди за реализирането на два български късометражни проекта. Първата в размер на 10 000 лв. се предоставя от  In The Palace, а втората – снимачна техника под наем за 10 000 лева.

Международният фестивал за късометражно кино In The Palace e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар“. Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм.

Както писа БТА, в конкурсната програма участваха 166 филма от цял свят, които се бориха за отличията в 9 категории. Победителите бяха избрани от жури, от 15 професионалисти в кино индустрията от цяла Европа. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights